Жени Начева: Подготвяме нова здравна стратегия, но секторът е напълно разединен Едва 60-70% от реалната стойност на клиничните пътеки се финансира, каза Красимир Грудев

17.02.2020

Източник: Zdrave.net 

 

„Много трудно в сектора се постига консенсус по която и да е тема. Която и тема да подхванем, има диаметрално противоположни мнения“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на дискусията „Управление на съвременното здравеопазване – предизвикателства и добри практики“, която се проведе днес.

Зам.-министър Начева заяви, че във връзка със следващия програмен период на Европейската комисия, министерството работи по нова здравна стратегия, която ще бъде представена на обществено обсъждане. „Необходим е консенсус, за да може на базата на тази стратегия да се развият всички останали документи, сред които са медицинските стандарти и правилата за добра медицинска практика“, каза още Жени Начева.

Според депутата от ГЕРБ доц. Лъчезар Иванов визия се гради с мисъл за 15-30 години напред. „На нас ни трябват конкретни, начертани стъпки, които да се следват. Едва, когато разполагаме с единна електронна здравна система обаче можем да говорим за надграждане или демонополизиране на Здравната каса“, каза той.

По  думите му създадената вече Здравна карта е изключително важна, но не допринася за адекватното разходване на средства именно поради липса на електронна информационна система.

Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров заяви, че когато е била въведена сегашната система, надеждата е била да се плаща за качество, а не само за преминал пациент, но това не се е случило. „Това доведе до сегашната ситуация, да се смята, че плащането за преминал пациент е нещо лошо, а забравяме, че тогавашното финансиране доведе до незаинтересоваността на персонала към пациентите, които бяха лекувани по местожителство, без възможност да отидат на друго място.

Искрено се надявам, че занапред няма да говорим само за индексиране на цени, но и за свършена работа и качество“, каза д-р Маджаров.

Според председателя на Националното сдружение на частните болници Красимир Грудев едва 60-70% от реалната стойност на клиничните пътеки се финансира. „С последния НРД е постигнат много важен консенсус – да се възстановят пропорциите в клиничните пътеки и отделните специалности. Но за да се осигури изправянето на пропорциите, те трябва да бъдат заплатени в пълнота и цялост. Направена е първата крачка, но ако искаме да продължим в тази посока, трябва да оправим недостатъците и да премахнем уравниловката, която е изключително голямо препятствие пред системата. Здравеопазването е бизнес, подчинява се на икономически закони. За да се постигне качество на лечението, трябва да има добро заплащане“, каза Грудев.

За да има справедливост в сектора, трябва да се гарантира, че частник, който ползва публичен ресурс, ще спазва същите правила като държавните и общинските лечебни заведения, заяви членът на Надзорния съвет на НЗОК проф. Григор Димитров. „И санкциите, и привилегиите трябва да са еднакви, без значение дали собствеността е частна и държавна“, каза той.

"Искаме здравна реформа, базирана на експертност и опит" Това каза адвокат Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация, която е и един от организаторите на дискусията. Тя заяви, че ще събере всички предложения и ще ги представи в Министерството на здравеопазването.


© 2024 BBA All rights reserved!