Зелените паспорти са шансът ни в новата вълна

01.09.2021

Източник: https://clinica.bg/

 

Разпространението на пандемията в страната напредва, а здравният министър чака съгласието на бизнеса, за да предприеме нови мерки. Нужни ли са те, това ли е начинът, ще се справи ли здравната система, попитахме Свилена Димитрова. Тя е председател на Българската болнична асоциация (ББА).

 

Българска болнична асоциация оценява като позитивно търсенето на консенсус от Министерство на здравеопазването с браншовите и работодателските организации по отношение на управлението на пандемията от КОВИД-19 у нас. Всички трябва да сме със съзнанието, че се намираме в нова пандемична вълна, за да се предпазим максимално от последиците й при ниския брой ваксинирани у нас.

 

В контекста на това, че вече в страната има болници, които се запълват, вероятно е да се наложат допълнителни стъпки, които целят да ограничат разпространението на вируса. Хората е добре да търсят своевременно лекарска помощ още с първите симптоми, за да се намали броят на тежките случаи. Важно е да се намери правилният баланс между тежестта на мерките и функционирането на икономиката.

 

Един от вариантите да преминем като общество по-леко през тази вълна е използването на зелените паспорти и хората, които са ваксинирани, преболедували или имат отрицателен резултат от проведен PCR или бърз антигенен тест, да не бъдат засегнати от част от мерките. Продължава и кампанията на ББА, подкрепена от редица представителни организации, включително и на БЛС, за ваксиниране на гражданите.

 

По отношение на запълването на КОВИД-отделенията на някои болници в страната ще предложим официално на Министерство на здравеопазването в регионите, където леглата се заемат по-бързо, да се помисли за откриване на допълнителни легла, извън тези по договор с НЗОК, там където е възможно. Това ще позволи да не се игнорират нуждите на пациентите с други заболявания, които от месеци са в листи на чакащите. В такава ситуация институциите трябва максимално да намалят формализма, да съдействат на лечебните заведения с редовно снабдяване с нужните медикаменти и максимално гъвкаво да финансират допълнителните легла, разкривани за болни с коронавирус.


© 2022 BBA All rights reserved!