Здравното министерство предлага преструктуриране Болниците искат парите си от НЗОК по съдебен път

18.01.2018

Източник: в. Труд

Въпреки решението на съда, здравната каса отказва да плати надлимитната дейност Болниците ще търсят от НЗОК по съдебен път парите, които са изработили от надлимитна дейност, но не са им били изплатени. МБАЛ Шумен вече обяви, че ще заведе дело срещу здравната каса за близо 150 хил. лв. Сумата е за надлимитна дейност от 2017 г., а от предходната 2016 г. има неразплатени около 16 000 лв. Този пример ще бъде последван и от останалите лечебни заведения. Припомняме, че в сряда, 16 януари Върховният административен съд обяви за нищожно решението на НЗОК да налага лимити на лечебните заведения. Решението на ВАС потвърждава това на Районния съд в София, окончателно е и не подлежи на обжалване. В мотивите се посочва, че здравната каса по закон няма правомощия да налага каквито и да е ограничения и да иззема функциите на Народното събрание. Това дава зелена светлина на лечебните заведения да търсят по съдебен път неизплатените си средства.

В сряда след среща на представители на Националното сдружение на общинските болници и министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, стана ясно, че въпреки решението на ВАС, НЗОК не възнамерява да изплати пари на лечебниците.

При това положение болниците ще потърсят правата си по другия начин, заяви пред "Труд" д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението. Той допълни, че има предложение от страна на ведомство да се извършат преструктурирания, с които здравните заведения не са съгласни. Предстои още една подобна среща в понеделник, 22 януари.


© 2023 BBA All rights reserved!