Здравният министър Кирил Ананиев: Проблем е малкият брой медицински сестри Осигуреността с лекари е висока, двойно са се увеличили медиците до 30-годишна възраст

26.07.2019

Източник: в. Труд

Проблем в здравеопазването е малкият брой на медицински сестри. На едно от последните места сме в ЕС по осигуреност на медицински сестри. 30 589 са медсестрите през 2018 г. Те също застаряват като населението. Това стана ясно от коментара на здравния министър Кирил Ананиев в парламента по време на разискване по темата.

Осигуреността с лекари е висока, подчерта Ананиев, който информира, че двойно са се увеличили лекарите до 30-годишна възраст.

"Няма нужда да се разкриват повече места във ВУЗ-овете за лекари. Неравномерно е обаче разпределението на лекарите по региони", обясни министърът.

"Същото е положението и със зъболекарите. 7240 са зъболекарите през миналата година. При тях също има двоен ръст при специалистите до 30 години. При магистър фармацевтите също има положителни тенденции , допълни той.

По отношение на недостиг на медицински сестри, Кирил Ананиев допълни, че проблем има и регионалните диспропорции в разпределението на медицински кадри. До 1200 места за медицински сестри в медицинските университети ще за ни нужни годишно, за да се компенсира недостигът на сестри в лечебните заведения. Ще се търсят начини за намаляване на свръх натоварването на медицинските сестри. Проблемът, по мнението на Ананиев, е наднационален.

"Достъпът до медицинска помощ е свободен", поясни още Ананиев. Той беше категоричен, че обучените в България медицински специалисти трябва да бъдат стимулирани да останат в страната. Министерство на здравеопазването е изготвило наредба, с която да реши проблемите в сектора и при обучението на младите кадри в здравеопазването.


© 2024 BBA All rights reserved!