Здравният министър издаде четири нови заповеди във връзка с извънредната обстановка

01.07.2020

Източник: БТВ

 

Здравният министър издаде четири нови заповеди във връзка с извънредната обстановка. Днес са регистрирани 140 нови случая на КВ. Увеличава се и броят на хоспитализираните. След среща с щаба премиерът нареди презапасяване с предпазни средства и укрепване на болниците. Няма да се налагат допълнителни противоепидемични мерки, категорични са властите. Но заради очакваната втора вълна трябва да се увеличи капацитетът на болниците, за да могат те да поемат нуждаещите се от хоспитализация.

Активните случаи в момента са над 2 000. С ръста им расте и броят на пациентите в болница. Това налага увеличаване на капацитета на лечебните заведения.

Кирил Ананиев: Това означава легла, персонал, съответните защитни предпазни средства, за да можем да поемем евентуално вълна от по-значително увеличение на болните.

В София болни с ковид-19 се приемат в 9 болници. Капацитетът е 311 легла, от които – 226 за пациенти без усложнения, и 85 интензивни. От столичната РЗИ казаха за бТВ, че хоспитализираните са 102, от които 13 в тежко състояние, а 4 на командно дишане. Капацитетът във Военномедицинска академия вече е изчерпан, заяви председателят на щаба.

Проф. д-р Венцислав Мутафчийски: Включително и в буферното отделение, което е за болни, които все не са с ясна диагноза, но е силно подозрителна за КОВИД-19.

В болница „Света Анна“ са свободни 6 от общо 35 легла. И подчертават – процесът е динамичен и в рамките на часове тези легла може да се окажат недостатъчни. В „Пирогов“ също момента разполагат с легла и имат готовност да разкрият допълнителни при необходимост. Свободни места има и в инфекциозна, и в белодробната болница. От тези болници казаха, че имат и достатъчно предпазни средства. Според премиера лечебните заведения трябва да се презапасят.

Бойко Борисов: Презапасете се с облекла, презапасете се с маски, презапасете се с очила.

Засега лечебниците в София имат готовност да приемат нови болни, а при остра нужда – за 24 часа болниците могат да се реорганизират.

Ето и четирите нови заповеди на здравния министър във връзка с удължената до 15 юли епидемична обстановка. Влизане в България ще се позволява и на граждани, пътуващи с цел обучение, практика или изпити по приключване на учебната година. Според втората заповед заразените с ковид-19 ще се изписват от лечебно заведение след преценка на лекуващия лекар и изпълнение на едно от следните условия – минимум 10 дни от началото на заболяването, поне три допълнителни дни без оплаквания или два отрицателни PCR теста. Маските на закрито остават задължителни. Изключения се допуска за клиентите в местата за хранене и в питейните заведения, както и за спортуващите на закрито. Утрешният финал за Купата на България по футбол на националния стадион ще се проведе при следните правила – до 3 000 души в сектор, през една седалка, през един ред и при спазване на физическа дистанция от поне 1,5 м.

Абитуриент от Американския колеж във Велико Търново е заразен. 19-годишното момче е настанено за лечение в болница в Русе. По неофициална информация заболелият е бил с температура още по време на тържеството по случай дипломирането на випуска. Бил е в контакт с десетки зрелостници, които на 27 юни са празнували завършването си в ресторанта, след това и в нощен клуб. От РЗИ Велико Търново издирват всички контактни. Общият брой на карантините ще е ясен утре. Нощните заведения, в които са се провеждали абитуриентски тържества в събота вечер затварят за пълна дезинфекция.


© 2024 BBA All rights reserved!