Здравните пакети и отпечатъците си отиват

16.11.2016

Източник: в. Труд

Няма да минат по всяка вероятност ключови предложения от реформата на здравния министър Петър Москов като въвеждането на пръстови отпечатъци при приема на пациенти и разделянето на осигурителния пакет на основен и допълнителен.

Законопроектът за пакетите е приоритет изключително на министър, който вече в оставка, и няма причина текстът да се внася за разглеждане. Това стана ясно от представители на парламентарната здравна комисия във вторник след приемането на бюджета на НЗОК за 2017 г.

Разделянето на плащанията от касата за основни и допълнителни услуги трябваше да влезе в сила догодина. Идеята на Москов беше основният пакет да покрива тежки и социално значими заболявания, изискващи хоспитализация, а допълнителният - състояния, позволяващи планов прием в болница.

По отношение на пръстовите отпечатъци "системата вече е в експлоатация и лечебните заведения похарчиха маса пари за идентификаторите", коментираха пред "Труд" мениджъри на големи столични болници. По думите на управителя на НЗОК д-р Глинка Комитов инвестираните средства няма откъде да бъдат възстановени.

Обмисля се премахване на пръстовия отпечатък, заяви обаче зам.-председателят на здравната комисия д-р Емил Райнов във вторник. Според шефа на комисията д-р Даниела Дариткова отлагането на реформите няма да причини хаос в системата.

 


© 2024 BBA All rights reserved!