Здравните изследвания без лимит Медицинските сестри с приходи и от пътеките за болниците

27.12.2019

Източник: в. Труд 

Личните лекари няма да имат лимити за профилактични изследвания на своите пациенти. Това стана ясно при подписването на Националния рамков договор (НРД) между Българския лекарски съюз (БЛС) и Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК). Нещо повече, личните лекари ще могат да правят профилактични прегледи на пациентите си по нов модел, които са ги потърсили и по други поводи. Договорът ще е с действие три години, но във всеки един момент към него може да има анекси, без да се започват тежки преговори.

"Важно е да се отбележи, че във всеки един момент през тези три години, за които важи Рамковият договор могат да бъдат правени промени при желание на някоя от преговарящите страни", обясни новостта председателят на БЛС д-р Иван Маджаров. Той посочи, че всички искания, които са били поставени на УС на БЛС по време на 71-вия Извънреден събор са изпълнени.

Така вече при надвишаване на регулативния стандарт, който е определен за профилактика на общопрактикуващия лекар, няма да се налагат глоби и той няма да бъде лимитиран и отпада регулацията и за изследванията при профилактика.

Болничното лечебно заведение не може да заплаща по-малко от 80 на сто от половината от месечния му приход за заплати на лекари и на медицинските сестри, както и

ПРЕД ЕПИДЕМИЯ на всички специалисти по здравни грижи. От тези 80 на сто сумите са около 64% за лекари и близо 36% за специалистите по здравни грижи. Припомняме, че при срещата при премиера Бойко Борисов протестиращите сестри получиха това уверение от здравния министър Кирил Ананиев.

Новият рамков договор ще спре и свръххоспитализацията, която през 2019 година достигна над 2,2 млн. пациенти, а за 2020 година завишението бе прогнозирано с още 10 процента. Това става като се увеличават цените на 251 клинични пътеки и 7 процедури средно с 14%, а са намалени обемите със 7 на сто.

Лекар без специалност ще има право да извършва дейности под непосредствена координация на лекар със специалност, което ще помогне на медиците в по-отдалечените райони да оказват здравни грижи на пациентите си.

Увеличени са средно с18% цените на медико - диагностичните дейности и с около 7 на сто цените в специализираната извънболнична медицинска помощ за първичен преглед, за първичен профилактичен преглед по програма "Майчино здравеопазване", вторичен преглед, медицинска експертиза и др. В новия НРД няма да има промяна по отношение на изписването на терапиите за хронично болните пациенти.


© 2024 BBA All rights reserved!

A PHP Error was encountered

Severity: Core Warning

Message: Module 'memcache' already loaded

Filename: Unknown

Line Number: 0

Backtrace:

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Core_Exceptions.php
Line: 164
Function: include

File: /home/medicabg/public_html/bba-bulgaria.com/platform/common/core/Common.php
Line: 263
Function: show_php_error