Здравната каса забави листата на чакащи за лечение

18.07.2016

Източник: в. Сега

Подобно на почти всички промени в здравния сектор в последно време и появата на нововъведената националната листа на чакащи за лечение закъснява. Тя трябваше да е факт на сайта на здравната каса още през май, но все още не е готова. От касата обещаха, че списъците ще започнат да се публикуват всеки момент.

От тази година болниците са длъжни да публикуват на видно място листите на пациентите, които са записани за планов прием. Това също не е факт - поне в сайтовете на по-големите лечебни заведения списъци на чакащи няма. Болниците също така пращат отчетите си до НЗОК ежедневно, като в тях присъстват и пациентите, които са вписани в списъка на чакащите. Касата трябва да публикува национална листа на всички хора, които чакат за лечение.

От НЗОК обясниха, че болниците са имали затруднения с ежедневните отчети, тъй като от 1 април са в сила нови кодове за всички заболявания и се получавали много грешки. Наложило се да се изчистят и юридически въпроси, защото листите са публични, а трябва да се запазят личните данни на пациентите. Затова и се е наложило националната листа на чакащи да се забави.

Информацията скоро ще е достъпна, обещаха от касата. Засега обаче не е ясно какво е съдържанието на листата на чакащи и има ли много хора, чийто прием е разсрочен във времето. Достъпът до информацията ще е свободен, но пациентите ще са вписани само с идентификационен номер, даден от болницата, инициали и дата за плановия прием. Идеята на националната листа на чакащи е да се подобри контролът при приема на пациенти. По наредба те не бива да чакат повече от два месеца за лечение.


© 2024 BBA All rights reserved!