Здравната каса слага лимити и при лъчелечението

13.06.2018

Източник: в. Сега

Здравната каса е въвела лимити при плащането за лъчелечение, които водят до листи на чакащи и отлагане във времето на лечението на онкоболни, обявиха от гилдията на лъчетерапевтите. Лечението в онкологията, интензивните грижи, диализата и ражданията са единствените, за които досега касата не налагаше лимити, т.е. болниците можеха да отчитат колкото случаи приемат, а не колкото определи НЗОК.

Става дума за въведен "разрешителен режим" за извършване на дейности по клиничните пътеки за модулирано по интензитет лъчелечение на онкологични и неонкологични заболявания, радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания и позитроннo-емисионна томография с компютърна томография (ПЕТ/КТ) (РЕТ/СТ).

"Това са най-съвременните техники в лъчелечението в света и за щастие вече и у нас", обясняват специалистите. Идеята на касата според тях е част от пациентите тепърва да се облъчват с по-остарелите и евтини методи и апарати. Лекарите напомнят, че лъчетерапевтичните центрове у нас бяха обновени с 160 млн. лв. от ЕС. "До 2012 г. лъчевата терапия в България се провеждаше на ниво 80-те години на ХХ век в 90% от лъчелечебните центрове. До тогава българската държава в лицето на данъкоплатците плащаше за лъчелечение в чужбина стотици хиляди лева, обявяват специалистите", пишат в писмо до институциите лъчетерапевтите.

Те дават пример, че за лъчелечение в чужбина се е плащало по 12-16 000 евро, а в момента се реимбурсира от НЗОК за 5400 лв. За радиохирургия в чужбина се плаща 8000 -12000 евро, а в България касата плаща 4500 лв. Годишният бюджет на лъчелечението в България е от порядъка на 50 млн. лв., което е 10 пъти по-малко от този в Европа и Турция.

До редакционното приключване на броя от НЗОК не коментираха въпроса.

 


© 2022 BBA All rights reserved!