Здравната каса ще плаща лъчетерапия и при превишения

19.06.2018

Източник: в. 24 часа

"На всеки един пациент, който има нужда от лъчелечение, няма да му бъде отказано такова. Индикативни стойности, каквито има в момента, са действали и миналата година. Те не са с цел ограничаване, а са за наблюдение и обсъждане с националните консултанти с цел контрол."

Това обясни зам. здравният министър и шеф на надзора на здравната каса Жени Начева по повод твърденията от миналата седмица, че се ограничава лечението на онкоболните пациенти с лъчетерапия. Индикативни стойности има още и за ражданията, интензивното лечение, химиотерапията, хемодиализата, посочи тя. Лечението по тях се заплаща, независимо дали има превишение. Определят се с цел съпоставка с дейността от предходната година, обясни Начева.

Засилване на контрола при предписването на лъчетерапия обсъди вчера надзорният съвет на НЗОК с националните консултанти, специалистите по лъчелечение и пациентски организации. Новите мерки трябвало да гарантират, че пациентите със сигурност са минали нужните изследвания, необходими за налагане на лъчетерапия, както и че са минали целия път на лечение, обясни Пламен Таушанов от Българската асоциация за закрила на пациентите.

До края на месеца се очаква да бъде представен медицинският стандарт по лъчелечение.


© 2024 BBA All rights reserved!