Здравната каса с 35 млн. лв. дефицит. Фармакомпаниите й дават отстъпки за 130 млн. лв. от лекарства

14.09.2017

Източник: в. Монитор

35 млн. лв. е очакваният дефицит в бюджета на Националната здравноосигурителна каса за тази година. Това стана ясно от думите на председателя на съвета Кирил Ананиев след заседание на надзорния й съвет. Според него трябва да се въведат мерки за оптимизиране на разходите за лекарства. Той обаче не уточни, какви точно трябвя да бъдат те.

По думите му контролът от страна, на здравноосигурителната институция в това отношение е минимален, а общият преразход е бюджета на касата за лекарства е 213 млн. лева.

Междувременно от Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) съобщиха, че компаниите ще предоставят на НЗОК през 2017 г. отстъпки в цените на медикаментите на обща стойност 130 млн. лева. Допълнително фармаиндустрията ще компенсира доплащането на пациентите за лекарства с още 60 млн. лева.

На фона на най-ниските цени на производител в Европейския съюз, през 2017 г. фармацевтичните компании ще предоставят на НЗОК компенсация на разходи за лекарства под формата на отстъпки на стойност 130 милиона лв. (при 47 милиона за 2015 г. и 87 милиона за 2016 г.). Допълнително фармацевтичните компании ще компенсират чрез отстъпки към търговци на едро и дребно доплащането от пациенти за лекарства на стойност 60 млн. лв. чрез програми за подобряване на достъпа за частично заплащани от НЗОК медикаменти, сред които такива в областта на респираторни заболявания, диабет, ревматология, хепатит С, кардиология и неврология.

Фармацевти обясниха, че плащанията на НЗОК за лекарства нарастват поради обективни причини - застаряващо население, повишена заболеваемост, но и удължена преживяемост в резултат на достиженията на медицината и навлизането на нови технологии.

От началото на 2016 г. нови лекарствени терапии се заплащат от касата само след положителна оценка на здравните технологии и след предоставяне на отстъпка в полза на НЗОК - подход, който не се прилага по отношение на други медицински услуги, медицински изделия и технологии.

 


© 2024 BBA All rights reserved!