Здравната каса и "Пирогов" ще търсят компромис

01.06.2016

Източник: Zdrave.net

Здравната каса преведе дължимите на болниците пари за април и така намали напрежението от неплатените заплати в болниците, които още не са подписали договори за тази година. За проблема се разбра, след като директорът на "Пирогов" проф. Стоян Миланов отказа да подпише в понеделник документа заради неточности в него. Вчера сутринта шефът на спешната болница обясни, че се е почувствал под натиск, защото слагането на парафа било обвързано с превеждането на заплатите на работещите в болницата. Но не можел да поеме отговорност за договор, който приличал на уравнение с 10 неизвестни и бил пълен с неточности. На задочната реплика от касата, че експертите не са спали два дни, за да подготвят документа, проф. Миланов отговори с думите: "Пирогов" не спи от 60 години." Той успокои, че болницата няма да спре да приема спешните пациенти въпреки напрежението сред колектива.

Часове по-късно по сметките на болницата са преведени 4 427 436 лв. от касата, а министърът на здравеопазването се среща с директора на болницата, за да обсъдят поискания от Петър Москов доклад.

Екипи на Районната здравноосигурителна каса (РЗОК) - София, и на "Пирогов" работят по отстраняването на неточностите по предложения на болницата договор, съобщиха оттам в ранния следобед.

От Столичната здравноосигурителна каса (СЗОК) обясниха, че 18 от общо 84 болници, които са подали документи за нов договор със здравната каса, са подписали към 30 май. Всички договори са подготвени за подписване и заявителите са поканени с изключение на 5, които били върнати заради непълна документация. Те също ще подпишат, когато попълнят липсващите документи в дадения срок, увериха от СЗОК.

Договорите се подписват според условията на Националната здравна карта, казаха още от районната каса. На такава база много лечебни заведения се оплакват от орязани легла, което означава по-малко дейности и по-ниско финансиране.

Националната здравноосигурителна каса обясни, че парите на болниците за миналия месец са преведени авансово. Условието за това било да са подписали новите договори, но заради забавянето надзорният съвет е решил на заседание в понеделник парите да бъдат преведени в пълен размер дори и при неподписани договори.

Директорът на "Пирогов" е категоричен, че превеждането на парите не решава принципните проблеми. Той обясни, че през спешната болница минават около 250 000 пациенти за година, а 45 хиляди от тях остават за лечение, като половината от търсещите медицинска помощ в "Пирогов" са неосигурени.

При сегашните условия не можем да си вършим нормално работата, затова настоявам част от парите за спешните клинични пътеки да бъдат превеждани авансово, каза проф. Миланов.

Какво възмути болницата

"В договора има липсващи специалности и работещи в "Пирогов" специалисти; дублирани са клинични пътеки и има липсващи такива; некоректно е определен броят на леглата - в някои отделения, в които има по-малко легла, договорът е предвидил повече и обратното - в други отделения с по-повече легла има по-малко", обясниха от "Пирогов". Според ръководството на болницата е " необяснимо защо не са коригирани тези грешки, след като още преди 40 дни, на 22 април документите на "Пирогов" са подадени в РЗОК-София". 


© 2024 BBA All rights reserved!