Затварят училища по пет критерия

06.10.2020

Източник: в. Труд

 

Не само процентът отсъстващи ученици е критерий за преминаване към дистанционна форма на обучение в училищата. Здравните власти следят още 4 параметъра - тип на разпространение на случаите, заболяемост в населеното място, седмичен ръст, засегнати групи. Според данните за тях се взима решение какви противоепдемични мерки да се наложат в школата. Това съобщиха за "Труд" от Столичната регионална здравна инспекция във връзка с протокола, който се следва при COVID-19 в школата.

Както "Труд" писа, инструкциите на РЗИ гласят, че при 15% отсъстващи ученици по медицински причини заради симптоми на коронавирус, училището ще превключва на онлайн обучение.

Във връзка с опасението, че няма как да се определи дали даден ученик има оплаквания от грип или COVID-19, от Столичната РЗИ посочи, че диагнозата за коронавирус не се поставя в училище. Оттам уточниха, че симптомите на двете заболявания са доста сходни, затова общопрактикуващ лекар или друг медицински специалист трябва да установи за какво става дума, като в подкрепа на диагнозата има допълнителни преглед и изследвания.

По протокол при установена зараза директорите на училища трябва да се свържат със служителите на регионалните здравни инспекции по места, където има възможни огнища или възникнали такива, обясни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов, който заедно с просветния Красимир Вълчев присъства на откриването на академичната година в Медицинския университет в София.

Вълчев допълни, че след докладван случай, при който директорът на столичното 125. училище не е успял да се свърже с РЗИ навреме, за да бъдат поставени заболели ученици под карантина, вече са взети мерки. "Миналата седмица направихме работна среща, а аз инструктирах началниците на регионалните управления, а министър Ангелов - на РЗИ-тата. Вече има бърза връзка между тях", обясни министърът.


© 2024 BBA All rights reserved!