Защо отпускът може да бъде опасен. "Сити Клиник Бургас": Преди пътуване се консултирайте с лекар за медикаментите ви

18.08.2016

Източник: в. 24 часа

Ако цяла година сте живели нездравословно, а единственото ви движение е било от вкъщи до офиса, и то с кола, не прекалявайте с физическата активност през ваканцията, съветват от "Сити Клиник Бургас".

Наваксването с плуване и катерене на планини в стремеж за здравословен резултат от почивката, без организмът да е трениран и подготвен, е сред причините за чести сърдечни атаки и инсулти. Кардиолозите от "Сити Клиник Бургас" препоръчват на тези, на които все още предстои летен отпуск, да заложат на спокойна почивка без крайности.

Преди дни арх. Любомир Семерджиев, известен с проектирането на селище "Оазис", почина на плажа, след като получи инфаркт, докато плуваше в морето.

Преди две лета светът се потресе от внезапната смърт на главния герой от сериала "Семейство Сопрано", 51-годишния Джеймс Гондолфино, който прекарваше лятната си ваканция в луксозен хотел в Рим - инциденти, случили се все по време на отпуск. Риск съществува, дори човек да е здрав, защото непривичната физическа активност внезапно поставя сърцето в непосилни условия.

Рисковите групи - хората с кардиологични заболявания, високо кръвно, затлъстяване и метаболитни нарушения, са най-уязвими. Добре е преди пътуването те да се консултират с лекар дали се налага да променят дозата на лекарствата при смяна на климата, надморската височина и двигателния си режим. Хората във ваканция ядат и пият повече от обикновено и участват в провокиращи адреналин забавления. Натрупаната хронична умора не може да се компенсира с еднократна годишна ваканция. Не жертвайте съня си заради постоянни забавления! Хора с високо кръвно, с наследствена обремененост от инсулти и инфаркти да не забравят, че при неразположение е по-добре да се консултират с лекар, дори тревогата да е напразна.


© 2024 BBA All rights reserved!