Защо менопаузата засилва симптомите на артрит?

10.11.2022

Източник: МБАЛ "Скин Системс"

 

Съгласно редица медицински проучвания, все повече се доказва, че с навлизането на жените в менопауза, се наблюдава по-бързо напредване на заболяването артрит.

 

Така например д-р Елизабет Молард от университета в Небраска посочва, че по време на бременността и ранната менопауза, вероятността за първа изява на симптомите на артрит е много по-голяма, отколкото при жени в репродуктивна възраст или при късна менопауза,.

 

Защо връзка между менопауза и артрит е толкова осезаема?

 

Женските полови хормони естрогени са важни за поддържане на костите, ставите, мускулите, мозъка, сърцето и кожата. Също така половите хормони участват в изграждането на костната тъкан. През менопаузата обаче, нивото на естрогени съществено намалява. Този дефицит повлиява неблагоприятно здравето на костите и ставите и болката се оказва най-тежко последствие. От своя страна това прогресивното намаляване на костната тъкан, може да се превърне в остеопороза- честа причина за костна слабост и фрактури при жените в критическа възраст.

 

Ниските нива на естрогени поставят жените в риск от артрит. За повишаване на опасността допринасят и други фактори, като:

 

- семейна предразположеност;

- наднормено тегло и затлъстяване;

- наранявания на ставите;

- деформации на костта;

- тежък физически труд;

- диабет;

- тютюнопушене;

- дефицит на важни хранителни елементи;

- прием на определени медикаменти;

- оперативно премахване на яйчниците;

 

Добрата новина е, че това състояние търпи превенция. Необходимостта от проследяване на състоянието при ортопеди-травматолози, може да даде точна картина на костната плътност, а оттам и по-ясна картина за необходимите добавки, които биха могли да облекчат симптомите.

 

Публикацията може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!