Заради растящи разходи и нови изисквания Изчезват денонощните аптеки С промени в закон ще се опитат да осигурят поне по една на община

04.10.2016

Източник: в. "24 часа"

До седмица пускат за обсъждане Закона за лекарствените средства - с командно-административни средства ще опитат да осигурят поне по една на община

Денонощните аптеки започнаха да изчезват и в София. Отдавна ги няма в средните и малките градове и са единични в големите.

Причината за това е чисто икономическа. Разходът за поддръжка на персонал - дипломиран фармацевт, за нощна смяна е по-голям от оборота през нощта, а за покриването му от евентуална печалба изобщо не може да се мисли.

В първите години аптечните вериги пускат масово денонощни вериги, като смятат, че разходите ще се покрият от икономията от охрана, но се оказало, че освен аптекари трябва да се поддържа и охрана.

А изискването в Закона за лекарствените средства денонощно да има дипломиран магистър фармацевт прави този бизнес напълно нерентабилен.

Една голяма верига аптеки, които са собственост на голям български производител, са затворили всички денонощни аптеки в София. Друга верига, зад която стоят руски капитали, също е затворила до една нощните си аптеки в София. Много популярна верига път е свила със седем обектите си, които работят по цяла нощ.

Публична тайна е, че изискването за магистър фармацевти не се спазва и че контролните органи си затварят очите, но въпреки това тази дейност остава нерентабилна.

Подготвят се промени в Закона за лекарствените средства, които ще бъдат пуснати за обсъждане вероятно тази седмица на сайта на Министерство на здравеопазването, които с командно-административни средства ще се опитат да осигурят денонощни аптеки поне по една на община.

Веригите ще бъдат задължени една от четири техни аптеки да е денонощна, а в градовете, където няма, ще има дежурни по график.

Това ще стане на база на национална аптечна карта.

Експертите обаче са скептични, защото не е ясен механизмът, по който ще бъдат принудени да се самоорганизират, и какво ще се случва, ако някоя аптека откаже да го прави по икономически причини.

 


© 2024 BBA All rights reserved!