Започва втората фаза на ваксинация срещу COVID 19. Страната ни ще бъде компенсирана за по-малкия брой ваксини, които пристигнаха с новата пратка на Pfizer

18.01.2021

Втората фаза на ваксинацията може да започне в някои области в страната. Бургас и Пловдив имат готовност да продължат с втората група от хора. Те ще започнат с домовете за възрастни хора и с учителите. Това обяви доцент Ангел Кунчев. 21% от учителите са заявили готовност да се ваксинират. От Министерството на образованието обаче очакват броят им да се увеличи след началото на ваксинацията в училищата. В София, втората фаза ще започне след около 10 дни.

 

Пристигна още една пратка с ваксините на Pfizer, но броят им е двойно по-малко от очакваното заради проблеми във фирмата –производител. Очакванията обаче се да бъдем компенсирани. При всички случаи това ще доведе до забавяне процеса на ваксинация, а страната ни и без това е на едно последните места по брой ваксинирани. Данните, които виждате в графиката, са към 17-и януари. Израел продължава да води в класацията, ваксинацията там тече активно. Средната скорост, с която ваксинират там е 150 хиляди ваксинации на ден. Оставените ваксини от 19 декември досега са над 2 милиона. Плановете са да бъдат достигнати 70% ваксинирани от населението до март – април.

 

Тогава пък у нас ще започне масовото ваксиниране. Такива са очакванията на здравните власти в България. Ваксините тук ще бъдат с дозите на Pfizer, Moderna и Astra Zeneka. Последните все още не са започнали да пристигат у нас, но се очаква от ваксините на Astra Zeneka да получим 4,5 милиона дози, които са достатъчни за ваксинацията на 2,5 милиона български граждани.


© 2024 BBA All rights reserved!