Заплатите на медиците влязоха в НРД

23.12.2019

Източник: Zdrave.net 

Разпределението на заплатите на медицинския персонал е записано в Рамковия договор. Това съобщиха на брифинг днес след подписването на НРД 2020-2022 министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, председателя на БЛС д-р Иван Маджаров и членът на надзорния съвет д-р Иван Кокалов.

„В петък ще бъде внесена в МС законова поправка в Закона за здравното осигуряване, който регламентира какво точно може да фигурира в Рамковия договор и тя ще бъде гласувана през януари. Това означава, че в Рамковия договор ще фигурира текста с разпределение на приходите от лечебните заведения, които ще отиват за медицинския персонал“, каза министър Ананиев.

„В НРД е записано, че от приходите, които има лечебното заведение, не по-малко от 50 на сто да отиват за разходи за персонал. Не по-малко от 80% от тези 50% ще бъдат за медицински персонал. Съотношението в разходите за професионалистите по здравни грижи към лекарите ще бъде не по-малко от 1:1,6. По този начин ще бъдат формирани разходите за възнаграждения за медицинските сестри и лекарите“, уточни министърът. 

 „Това разпределение ще важи за всички лечебни заведения, а не само за общинските и държавните“, каза д-р Кокалов. Той допълни, че новите правила влизат сила от януари, тъй като първите средства за 2020 г. ще бъдат изплатени февруари месец. 

„Смятам, че финализирахме едни конструктивни и успешни разговори за НРД 2020-2022. За да няма спекулации да уточня, че това не е окончателно подписване. През тези три години имаме възможност по инициатива на една от двете страни да променяме винаги, когато се появи нужда от подобрение и за пациентите, и за работещите в здравеопазването. Всяка година по това време обеми и цени ще се предоговарят. Това каза председателя на БЛС д-р Иван Маджаров след подписването на Рамковия договор в МЗ.

Направени са промените, за които Събора настояваше да изчистим. Изчистени са текстовете, които ограничаваха изписването на терапиите за пациентите от чл. 49 и свързаните с него други членове. Изписването на лекарства ще става само Наредба 4. Изчистен е и текста за профилактичните прегледи при общопрактикуващите лекари така, че да не се създават недоразумения и възможности за различно тълкуване. Ревизирани са и цените на няколкото клинични пътеки, които в проекта на НРД не са отговаряли на предварително договореното.

Прието е и условието да има възможност на актуализиране на НРД при необходимост, при запазване на ограниченията на леглата по правилника за 2019 г. и в случай, че след второто тримесечие липса преразход да започнат преговорите за отпадането им.

„Това, което поиска Лекарският съюз, е изпълнено. Единственото ново е, че тези пътеки ще бъдат включени в алгоритъм така, че да се гарантира, че няма да бъдат надвишени средствата“, каза д-р Кокалов.


© 2024 BBA All rights reserved!