Заплатите на лекарите и сестрите стават публични. Година след първия си протест медици пак стачкуват. Здравното министерство: В диалог сме

02.03.2020

Източник: в. 24 часа

 

Заплатите и допълнителните възнаграждения на лекарите, сестрите и целия останал персонал в болниците и комплексните онкологични центрове стават публични. Това предвиждат промени в Наредба 1 за предоставяне на медикостатистическа информация и информация за медицинската дейност на лечебните заведения, публикувани на сайта на здравното министерство.

Те предвиждат всички, които работят със здравната каса или са финансирани от държавния бюджет, да обявяват в 3месечните си отчети към МЗ какви пари заделят за заплати.

До 25-о число на месеца, следващ съответното тримесечие, болниците и онкоцентровете те ще трябва да изпращат информация по 3 групи показатели - финансови, за дейността и за персонала. В последните влизат разходи за лекари, медицински персонал, специалисти по здравни грижи, средна месечна численост на персонала.

Във финасовите разходи влизат средните разходи за леглоден и храноден, за лекарства, медицински изделия, дейности по клинични пътеки, както и заплати за немедицинския персонал. С показателите за дейността пък ще отчитат брой преминали болни, починали, средна продължителност на престой и др.

"Целта е да се въведе пълна прозрачност в постигнатите стойности по основни показатели за дейността на съответните лечебни заведения, както и възможност за проследяване на тяхната промяна. Така ще се осигури съпоставимост между болниците от съответния вид, ще се повиши нивото на информираност и ще се осигури обществен достъп до медико-статистическа и финансова информация за всички лечебни заведения", пише в мотивите на министър Кирил Ананиев.

Според него така ръководствата на отделните болници ще могат да направят оценка на собствените си резултати и ще бъдат стимулирани да ги направят съизмерими с най-добрите.

Същевременно пациентите ще бъдат по-добре информирани, което ще подпомогне преценката им, когато решават къде да отидат да се лекуват. Предлаганите промени са съгласувани с Националния статистически институт.

Междувременно точно година след началото на първите големи протести на медицинските сестри и специалистите по здравни грижи вчера те отново излязоха на протест. Събраха се навръх Сирни заговезни (Прошка) пред "Пирогов" в знак на солидарност към своя колежка, която по думите им била неправомерно наказана от ръководството заради участието си в предишен протест. Пак настояха за по-високо заплащане и по-добри условия на труд, като обявиха, че с този протест поставят началото на ефективни стачни действия. Причината - въпреки многократно обещаваните от здравното министерство и правителството увеличения на заплатите година по-късно те още не били факт.

От МЗ обаче заявиха, че са в постоянен диалог с представители на протестиращите и посочиха, че в голяма част от държавните болници заплатите вече са вдигнати с 15-20%

По данни на НСИ пък при средна брутна заплата от 1201 лв. през януари 2019 г. същата през 2020 г. вече е 1393 лв.

Министър Ананиев е изпратил до МТСП и искането на реанимационните сестри за 7-часов работен ден.

 


© 2024 BBA All rights reserved!