Запазване на репродуктивните възможности при лимфоми

07.11.2022

Източник: МБАЛ за женско здраве "Надежда"

 

Лимфомите са група  злокачествени заболявания, които произлизат от определен вид бели кръвни клетки, наречени лимфоцити.

 

Лимфомите се разделят на две големи групи: лимфом на Ходжкин и неходжкинови лимфоми.

 

Лимфомът на Ходжкин представлява около 10% от всички лимфоми и се среща предимно във възрастите 15-35 години, както и след 55 години. Това заболяване е един от големите успехи на онкохематологията, защото благодарение на съвременните химиотерапевтични режими и лъчетерапията има пълно излекуване на около 90% от всички пациенти.

 

Неходжкиновите лимфоми са по-чести (90% от всички лимфоми) и се срещат във всички възрастови групи с тенденция за зачестяване след 40-50-годишна възраст.

 

Те са твърде разнородна група заболявания, представена от десетки различни подвидове като дифузен B-едроклетъчен лимфом, фоликуларен лимфом, T-клетъчни лимфоми и други. Шансовете за успешен завършек на терапията и излекуване и при тях са големи.

 

Лечението на лимфомите обикновено е комплексно и включва както комбинирана химио- и имунотерапия, така и лъчетерапия.

 

Ефективната терапия за съжаление нерядко идва със своите нежелани последствия и често в шока от диагнозата не се обръща достатъчно внимание на друг много важен орган – яйчникa.  Модерната терапия, която използваме, може да доведе до спиране на неговата функция, което наричаме преждевременна яйчникова недостатъчност. 

 

Неприятната последица от това е ранната менопауза – яйчникът спира да работи и да произвежда хормони и яйцеклетки. Хормоните могат и ще бъдат лесно заместени с хормонални таблетки. Това за яйцеклетките е невъзможно. Добрата новина е, че те могат и трябва да се спасят предварително.

 

Публикацията и чести въпроси и ситуации, в които може да попаднете може да намерите тук.


© 2024 BBA All rights reserved!