Запазване на репродуктивните възможности при карцином на гърдата.

24.10.2022

Източник: МБАЛ за женско здраве "Надежда"

 

Ракът на гърдата е най-честото онкологично заболяване сред жените, като през последните години се наблюдава тенденция да се среща във все по-млада възраст.

В днешно време обаче той е лечим, като целта ни е да Ви върнем към нормалния живот. За постигането ѝ често се налага да извървим дълъг път, включващ различна комбинация от хирургия, лъче-, химио-, хормоно- и прицелна терапия.

Ефективната терапия за съжаление нерядко идва със своите нежелани последствия. И докато съвременната онкология до голяма степен се справя успешно с неприятните остри реакции като гадене и повръщане, често в шока около диагнозата не се обръща достатъчно внимание на друг много важен орган – яйчника.

Модерната терапия, която използваме, може да засегне яйчниците и да доведе до спиране на тяхната функция, което наричаме "преждевременна яйчникова недостатъчност".


Освен неприятните последици на ранната менопауза, това води и до невъзможност за забременяване, което е особен проблем при по-младите пациенти.

Решението е просто, за щастие достъпно и преди всичко БЕЗОПАСНО – съхраняването на яйцеклетки, ембриони или яйчникова тъкан преди започване на активното лечение.

 

Чести въпроси и ситуации, в които може да попаднете може да намерите в публикацията тук.

 


© 2023 BBA All rights reserved!