Замразяват за 2 г. цените на лекарствата без рецепта

21.12.2017

Източник: в. Труд

Цените на лекарствата, които се отпускат без рецепта в аптеките, ще бъдат замразени през следващите две години. Това реши Министерският съвет в сряда. Срокът на забраната, която действаше и през последните три години, се удължава, тъй като медикаментите, които са без лекарско предписание, не са на регистрационен режим и не подлежат иначе на регулация, което е предпоставка за по-високи цени. Това се посочва в мотивите към решението.

Така притежателите на разрешения за употреба или техни представители няма да могат да заявяват увеличения през 2018 и 2019 г.

Намесата на държавата в ценообразуването на тези медикаменти е абсурдна и има за цел единствено социален отзвук, категорични са от бранша на фармацевтите.

"Това решение противоречи на принципите на свободния пазар и на конкурентноспособността", обясни пред "Труд" председателят на Асоциацията на собствениците на аптеки в България Николай Костов. По думите му регулация от страна на държавата трябва да има, но за лекарствата, които са по лекарско предписание и се заплащат от НЗОК. Останалото би трябвало да е въпрос на предпочитание на пациента и на конкуренция между фирми, лекарствени молекули и т.н., допълни той.

Въпреки че и до сега действаше забрана за увеличение на цените, разлика имаше при някои медикаменти без рецепта, в зависимост от различните аптеки. Причината за това е, че част от търговците са успявали да договарят по-големи отстъпки за отделни продукти в стремежа си да са конкурентноспособни и да функционират.

Министерски съвет реши още да се промени списъка с комбинирани медикаменти, които НЗОК заплаща. От него ще бъдат извадени лекарствата, които имат съставка, разрешена за свободно закупуване от аптеките. Така, ако един медикамент съдържа вещество с режим "без лекарско предписание", то той ще бъде изваден от позитивния списък.

От фармацевтичния бранш обясниха, че броят на тези лекарства не е голям и в това отношение съществена промяна за пациентите догодина няма да има.

 


© 2024 BBA All rights reserved!