Закриват координационния център в София, връзката вече ще е с радиостанции

13.11.2020

Източник: в. 24 часа 

 

Координационният център в София, който беше разположен в Инфекциозна болница и насочваше екипите и линейките на Спешна помощ с пациенти с COVID към болниците в столицата, ще бъде закрит. Това обявиха здравният министър проф. Костадин Ангелов и директорът на Спешна помощ д-р Георги Гелев на брифинга в Министерския съвет в четвъртък.

Както беше и преди създаването му, изпълнението на тази функция се връща в ръцете на районната координационна централа, която се намира в центъра за Спешна помощ. Заедно с това спешните отделения на всички големи болници в столицата, лекуващи пациенти с коронавирус, са получили специални радиостанции за директна връзка на централата с тях. Така оттам ще знаят има ли налични легла, или не. когато насочват дадена линейка. Една от причините за това решение е, че след разкриването на фургоните пред болниците голяма част от хората сами се насочват към тях. Поради непрестанния поток там често обявените от лечебното заведение свободни легла се запълват, докато бъде изпратена линейка там, което също обезсмисля координационния център, обясни здравният министър.

Разкриването на COVID кабинети в ДКЦ-тата в София също ще облекчи системата, допълни проф. Ангелов.

Освен това през последните 2-3 дни се наблюдавал спад на натиска върху Спешна помощ, каза директорът й д-р Гелев. При 500 повиквания през уикенда през последните два дни те са спаднали до 420, като за последната нощ са 320. От тях 210 са били за пациенти с COVID.

Спешните лекари отчитат ръст на повикванията за коронавирус, но и спад в хоспитализациите на тези хора. От последните 210 сигнала 24 човека са били закарани в болница. Останалите са оставени на домашно лечение, отчете д-р Гелев.

По-спокойна е и обстановката в "Пирогов", допълни директорът й проф. Асен Балтов. ,.3а изминалите 24 часа натискът намаля с 1/3", каза той.


© 2024 BBA All rights reserved!