Задължително носенето на маски на обществени места Заповедта на здравния министър ще е в сила до 26 април

13.04.2020

От 12.04 е задължително носенето на защитни маски или друго средство, покриващо носа и устата, на обществени места. Заповедта е на здравния министър и мярката ще е в сила до 26 април.

"Всички граждани, когато се намират в закрити или на открити обществени места (в т.ч. транспортни средства за обществен превоз, търговски обекти, паркове, църкви, манастири, храмове, зали, улици, автобусни спирки и др.), са длъжни да имат поставена защитна маска за лице за еднократна или многократна употреба или друго средство, покриващо носа и устата (в т.ч. кърпа, шал и др.)". 

Това гласи нареждане на здравния министър Кирил Ананиев в Заповед № РД-01-197/11.04.2020 г., публикувано на сайта на Министерството на здравеопазването на 11 април.

В документа се уточнява, че обществени са още местата и пространствата, които са свободно достъпни, и/или са предназначени за обществено ползване. Това важи и за места, на които се предоставят обществени услуги.

Това е втори опит за въвеждане на задължението за носене на маски. На 30 март министър Кирил Ананиев издаде заповед, но на следващия ден я отмени с аргумента за липсата на обществен консенсус по темата.


© 2024 BBA All rights reserved!