Задължително е лекари да обработват лични данни Те работят съгласно Закона за здравето • Трябва да знаят състоянието на пациента

13.06.2018

Източник: в. 24 часа

Гражданите често имат необходимост, но и интерес личните им данни да бъдат обработвани, обясняват експерти.

Наскоро се е появила практиката лекарите да искат съгласието на пациент да му бъдат обработвани личните данни. Това обаче се оказва несъвместимо с правилата на регламента. Причината е, че лекарите в България действат съгласно Закона за здравето.

Там има специален ред, те са длъжни да обработват данните, за да предоставят здравните услуги.

Няма как пациент да бъде обслужен анонимно без да се знае информация за здравословното му състояние, обясниха специалисти пред "24 часа".

Медицинските данни са чувствителни, те са отделна категория в регламента и трябва да се пазят по-специално. Най-вече от гледна точка на информационна сигурност. Тежестта им е върху системите, с които работят лекарите, а не самите лекари.

, Да, те се водят в ролята на администратор, но основната тежест, не правна, а организационна, техническа е в софтуера", казват експерти.

Здравни кабинети вече предлагат на пациентите да получат амбулаторни листове от прегледите или резултатите от изследванията само на хартия, без да им ги съхраняват, казаха читатели на "24 часа". В единия от случаите лекарят казал на пациентката, че не може повече да съхранява данни, защото не се е регистрирал по еврорегламента и няма право да обработва лични данни. Част от докторите дори изтривали досегашната събрана информация.

Според експерти до подобна практика се е стигнало заради неправилни съвети от юристи или консултанти. Те са категорични, че работата на лекарите не е да се занимават с юридически въпроси. Освен това било редно документи да се попълват на регистратура, а не в самия кабинет.

Здравният сектор работи по договори и с указания от здравната каса.

Няма промяна за попълване на документация за прегледите или получаване на лекарства

В някои случаи обаче в аптеките също изискват клиентът да се разписва на няколко листа, без значение дали медикаментите се купуват за лично ползване, или за близък.

Пациентът обаче има право да пита какви лични данни обработват лекарите и фармацевтите за него и на кого ги предоставят.

Ако човек отиде в лаборатория, за да си направи изследвания например, също получава декларация. В нея пациентът се пита дали е съгласен резултатите му да бъдат свързани чрез ЕГН с онлайн профил, или пък той иска изследването да е анонимно.

Според специалисти идеята е добра, тъй като периодичните изследвания и съхраняването на резултатите ще улеснят пациента, който си следи състоянието. Ако обаче тестът е за СПИН например, изследваният може да иска да види резултата си, но процедурата да запази неговата анонимност. В този случай е достатъчно да декларира, че не желае това изследване да бъде вързано с профила му.

"Такава идея може да се постигне и по друг начин. След като видиш резултатите си в изследванията, да ги изтриеш. Да имаш контрол над тези данни", съветват специалисти.


© 2024 BBA All rights reserved!