Забраняват износ на лекарства, обявяват лекарите лобисти 2 дни по 4 часа ще работят изнесени аптеки в селата. Фармацевтите длъжни да дежурят в райони без денонощна аптека

21.10.2016

Източник: в. 24 часа

Изпълнителната агенция по лекарствата ще има вече възможност да забранява износа на медикамент, ако има опасност в България да възникне дефицит. Това предвиждат промени в Закона за лекарствените продукти, които предлага здравният министър Петър Москов. Забраната ще може да се налага за всеки медикамент.

Освен това вносителите ще трябва да поддържат наличен запас от всяко лекарство в размер на 10% от шестмесечното му потребление. Въвежда се и задължение да могат да осигурят лекарството за 1 година.

При криза за медикаменти държавата ще има правото да внася от друга страна в ЕС или от държава извън съюза с международно споразумение. Промените в закона регламентират и създаването на държавен вносител на лекарства, който бе планиран от Петър Москов, за да покрива вноса на дефицитни медикаменти.

Същевременно срокът за издаване на разрешение за паралелен внос се намалява от 45 на 14 дни. Освен това, ако лекарството се плаща от касите на поне 5 държави в ЕС, няма да се прави оценка на технологиите.

Фармацевтичните компании вече ще са задължени да публикуват списъците на лекарите и болниците, които подпомагат финансово. Така трябва да се изсветлят лобистите на индустрията сред медиците.

Фармацевтът в аптеката вече ще има право да подменя изписаните от лекаря медикаменти с генерични продукти, които са по-евтини. Той ще информира пациента за алтернативите.

Промените в закона предвиждат и облекчен режим за разкриване на аптеки в села и градове, в които има дефицит на такива обекти. Предвидено е разкриването на т.нар. втори адрес на аптека. Той ще работи два дни седмично по 4 часа и ще се регистрира от фармацевт, който вече има действаща аптека.

При липса на денонощни аптеки в населено място пък е предвидено районната здравна инспекция да въвежда дежурства между съществуващите обекти.

В същото време обаче се увеличава изискването за стаж на фармацевтите, които ръководят аптеки. Досега той бе една година, вече ще е две години.


© 2024 BBA All rights reserved!