Забавно лято за децата, медицински прегледи за възрастните

18.03.2023

Източник: Радио София

 

Осмото издание на програмата „Забавно лято, грижовна есен“ започва с 20 образователно-приключенски академии за 500 деца в 18 населени места в страната. С нея са ангажирани от фондация bCause и Българската болнична асоциация.

 

В програмата освен детските академии са включени и дейности, насочени към възрастни хора чрез здравна грижа, към стартиращия местен бизнес - чрез „Академия за местни предприемачи“, както и към учители - чрез обучения по методи на неформалното образование.

 

Програмата се провежда в 5 региона на България, където тютюнопроизводството е традиционен поминък - областите Благоевград, Кърджали, Силистра, Хасково и Шумен.

 

През следващия месец предстоят 20 образователно-приключенски петдневни академии за деца от I до VII клас. Новото тази година е, че децата ще пътешестват на крилете на вълшебни народни приказки от четирите края на света.

 

В програмата на академиите се преплитат активности за работа в екип, научни експерименти и упражнения за развиване на знанията, въображението и светоусещането.

 

Всяка академия ще завършва с представяне на собствена интерпретация на децата пред родителите и приятелите им.

 

Шестата поредна „Академия за учители“ ще включва общо 20 участници. Предвидени са специални програми за учители в начален курс, както и за първокласниците в 3 паралелки в Абланица и в Странджево - чрез ускорено ограмотяване и проектно-базирано учене, съобразено с държавните образователни изисквания. През учебната година ще има индивидуално менторство за учителите за подкрепа при въвеждане на новите образователни методи.

 

Партньор в провеждането на детските и учителските академии е Народно читалище „Бъдеще сега“.

 

И тази година в „Забавно лято, грижовна есен“ в 26 населени места са предвидени традиционните медицински прегледи за възрастните хора. В тях ще участват  лекари специалисти по кардиология, гастро-ентерология, ортопедия, урология, неврология, пулмология или ендокринология.

 

„Академията за местни предприемачи“ е насочена към инициативни хора със смислени за местните общности бизнес идеи. След одобрение на първоначалните идеи и съответно обучение, екипите с най-добрите бизнес планове ще се състезават за безвъзмезден награден фонд, който ще им даде възможност за започване или развитие на бизнеса им.

 

Още подробности за програмата може да научите от разговора на Данаил Конов с адв. Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

 

Тя изтъкна, че проектът отново е показал наяве част от проблемите в здравеопазването – липсата на достатъчно млади лекари, недофинансиране на сектора, както и неглижиране на здравето от страна на пациентите.

 

Целият разговор с адв. Димитрова е качен тук


© 2023 BBA All rights reserved!