За превръзка и инжекция вече не на доктор, а при сестра в собствен кабинет

05.06.2020

Източник: в. 24 часа

 

Медицинските сестри, лекарските асистенти, акушерките и рехабилитаторите вече могат да разкриват сами свои собствени кабинети или групови практики. В тях ще могат да правят манипулации като поставяне на инжекции, обработване на рани и пр., както и да извършват дейности по промоция на здравето, превенция и профилактика на болестите.

Това решиха окончателно депутатите, като приеха на второ четене промени в Закона за лечебните заведения. За да разкрият своя практика обаче, здравните специалисти ще трябва да имат минимум 3 г. стаж по съответната специалност. Неочаквано тази първа точка от разглежданите промени предизвика широка дискусия сред депутатите, продължила цял час. От БСП бяха против - променяла се "цялата структура на здравеопазването", обяви проф. Георги Михайлов.

"Съгласен съм напълно, че в България съществува нужда от тези спепианисти, но тази промяна трябваше да бъде регламентирана по по-професионален начин. Сега на практика се затвърждава тенденцията да се раздробяват десетки лечебни заведения на "дюкянчета", обясни той съпротивата. Така се задълбочавали проблемите в здравеопазването, вместо да се решават. Колежката му от здравната комисия д-р Нигяр Джафер обаче настоя, че промяната ще направи по-лесен достъпът до базова медицинска грижа в малките и отдалечените населени места.

Парламентът прие и сериозни промени в закона за транспл антациите, прокарани през този за лечебните заведения.

Едните са свързани с разширяването на кръга от роднини, които могат да дадат съгласие починал човек да стане донор. Досега решение взимаха съпруг/а, родител, дете, брат или сестра. Сега воля ще могат да изразяват роднини по съребрена линия до 4-а степен, сред които са първи братовчеди, чичовци и лели, но само при липса на по-близки роднини. По предложение на Лъчезар Иванов от ГЕРБ отпадна текстът самотници без роднини да се приемат автоматично за донори, ако са подходящи.

Големият пробив с приетите промени е разрешаването и в България на кръстосаното донорство и трансплантацията на матка. Тепърва обаче трябва да се изготвят протоколи за работа и да се премине към въвеждането им.


© 2024 BBA All rights reserved!