За първи път в България: Ортопеди от "Софиямед" спасиха крака на мъж чрез нов тип протеза

16.02.2017

Източник: в. 24 часа

Авангардна операция по поставянето на туморна тазова протеза от ново поколение за страната направиха ортопед-травматолозите в УМБАЛ "Софиямед" начело с проф. д-р Андрей Йотов, началник на Клиниката по ортопедия и травматология, съобщиха от лечебното заведение. Сложната оперативна интервенция е извършена на 41-годишен пациент, който е диагностициран със злокачествен тумор, ангажиращ тазовата кост и тазобедрената става.

Прогнозата при подобни случаи в миналото изисква отстраняване на засегнатата тазова половина с прилежащия долен крайник (хемипелвектомия). Технологичните иновации в медицината през последните години поставят основата на развитието на т.нар. съхраняващи крайника операции. Благодарение на опита си в тази насока ортопед-травматолозите от Университетска болница "Софиямед" се ангажират със сложния случай и отстранят засегнатия участък от таза заедно с тазобедрената става. След като извършват реконструкция на отстранения участък, те поставят специална туморна тазова изкуствена протеза за първи път у нас и така запазват функцията на крака на мъжа.

"При конкретния пациент се наложи отстраняването на почти цялата тазова половина и тазобедрената става, на мястото на която ние поставихме туморна тазова протеза. Операция с подобна сложност и тежест се извършва за първи път в България. Тя изискваше както специална хирургична техника, така и специфичен инструментариум. Може да се каже, че интервенции от този тип са едни от най-тежките в ортопедичната хирургия, тъй като се работи в непосредствена близост с вътретазови и коремни органи, магистрални съдове, нервни структури и органи на отделителната система", коментира проф. Йотов, който е бил и дългогодишен председател на Българското научно дружество по ортопедия и травматология.

Специалистът, който е един от малкото у нас, развиващи тазовата хирургия, обяснява, че протезите за подобни операции са различни модели, като един от най-перспективните напоследък е т.нар. stem-cone (приличащ на фуния за сладолед). Протезата се закрепва към съхранената част от таза и след възстановителния период пациентът може да се придвижва чрез крайника, който е със запазени функции.

Операцията на 41-годишния мъж е продължила 6 часа, а прогнозите след приключването на индивидуалната програма за рехабилитация и физиотерапия са, че до 4-6 месеца той ще се възстанови и ще може да се придвижва.

"Благодарение на съвременните средства за диагностика случаите на такива пациенти се откриват бързо и съответно могат да се вземат навременни мерки за тяхното лечение. До момента те се насочваха към специализирани клиники в чужбина, тъй като у нас нямаше възможност за извършване на интервенции от толкова голям обем, защото те изискват както специфичен хирургичен опит, така и умения в тазовата хирургия", допълва проф. Йотов.


© 2024 BBA All rights reserved!