Юбилеен симпозиум събира светила на репродуктивната медицината в София Безкръвни операции, медицински иновации и първа по рода си сесия за акушерки привличат делегати от България и региона

07.10.2016

Източник: в. 24 часа

Истински легенди на съвременната здравна наука и практика събира на 28 и 29 октомври в София юбилейният X Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканска конференция по вагинална ендоскопия. Сред лекторите, които ще представят най-модерните тенденции в асистираните репродуктивни технологии, феталната медицина, трансвагиналната ендоскопска и хистероскопската хирургия, изпъкват имената на Руди Кампо, Паола Пиомбони, Анил Биричик и Хосе Белвер. Участие ще вземат още филип Конинкс, Патрик Путеманс, Стефан Гордц, а от българска страна - проф. Атанас Щерев, Максим Малинов, Таня Милачич, Иван Димитров, Александър Калчев, Петра Семерджиева, Петя Чавеева, Виолета Стратиева. Събитието се организира от Института по репродуктивно здраве, Медицинския комплекс "Д-р Щерев,,, Клиниката "Малинов,, и I САГБАЛ "Св. София,,. Обединяването на тези значими в областта на асистираната репродукция специализирани здравни заведения е сред големите достойнства на форума, който ще се състои в "София Хотел Балкан" (бивш "Шератон).

Юбилейното издание на Софийския симпозиум очаква рекорден брой делегати - около 350 специалисти, специализанти и акушерки от България и съседните държави. Мащабите на събитието също са впечатляващи - двата дни включват четири специализирани сесии.

През първия ден участниците ще разгледат последните нововъведения в асистираните репродуктивни технологии и в трансвагиналната ендоскопска хирургия. Модератори на двете сесии са проф. Атанас Щерев, Таня Милачич, Александър Калчев и Петра Семерджиева. През втория ден делегатите ще се занимаватат с теми от фетална медицина, бременност, раждане и хистероскопска хирургия. В модула по пренатална и фетална медицина ще участват представители на школата на проф. Кипрос Николаидес и фондацията по фетална медицина (FMF).

Организаторите на събитието се стремят да демонстрират иновативен подход към всяка своя инициатива, поради което се очаква всяка сесия на Софийския симпозиум да включва и телемедицина - роботизирана хирургия на живо, което е безценна възможност за всеки специалист да почерпи опит на световно ниво за развитието на ендоскопските или т.нар. безкръвни операции. Делегатите на симпозиума вече проявяват интерес към участието на Руди Кампо, председател на Европейското дружество по гинекологична ендоскопия, в сесията по хистероскопска хирургия. Той ще демонстрира най-новото в оперативното поведение при вродени маточни малформации и лечение на миоми. Василис Таносе ще представи оперативни техники при вътрематочни сраствания на най-високо ниво.

Сред темите на симпозиума са диагностиката и поведението при отклонения на ендометриума, в това число механизми на действие при неподатливост на имплантация - тема, която ще засегне Хосе Белвер. Григорис Гримбизис ще запознае делегатите с новата ESHRE/ ESGE класификация на вродените генитални малформации. Още в първия ден на събитието те ще научат от Паола Пиомбони кои са пренебрегваните аспекти на ICSI процедурата, а от Пиер Вандерзвалмен - кои са най-ефективните методи за постигане на ембриоразвитие след замразяване на овоцити.

Юбилейното издание на симпозиума включва новост - допълнителна сесия, специално посветена на акушерките.

Организаторите съобщават, че места та за този модул са почти изчерпани поради огромния интерес на професио налистите по здравни грижи от цялата страна. Акушерките, регистрирали се за участие, ще научат кои са съвременните протоколи за стимулация при асистира ните репродуктивни технологии. Тяхната роля в неонаталния период при оказване на подкрепа на родилките за безпроблемна лактация и естествено хранене ще бъде подробно разгледана. Лично проф. Атанас Щерев ще говори пред тях колко важна е ролята им по време на женската консултация. Сред ключовите теми в акушерската сесия са техниките при воденото на нормалното раждане.

"Софийският симпозиум по репродуктивна медицина и съпътстващата го Балканска конференция по вагинална ендоскопия се налагат като важен научен и професионален форум, който променя в положителна насока облика на репродуктивното здравеопазване в България и региона. Всеки един от лекторите ясно осъзнава изключителната си отговорност да предаде познание и практически насоки на стотици специалисти, които после да развият професионалните си компетенции в съвременна насока, но преди всичко в името на пациентите,,, споделя Иван Тодоров от Института по репродуктивно здраве. По думите му, нарастващият интерес към всяко следващо издание на форума доказва значението му за професионалната общност и ефекта му върху здравния статус и качествената медицинска грижа за хиляди пациенти.

Повече информация за предварителната програма на X Софийски симпозиум по репродуктивна медицина и Балканската конференция по вагинална ендоскопия, за таксите за участие, както и форма за онлайн регистрация можете да откриете на официалния сайт на Института по репродуктивно здраве www. reproduktivnozdrave.org


© 2023 BBA All rights reserved!