Втората вълна дойде, но няма да затварят градовете

08.10.2020

Източник: Zdrave.net

 

Ноември ще е критичен, здравната система може да издържи до 3 седмици при 500 нови с COVID на ден

Легла има, медиците не стигат, заразените сред тях вече са 1237

Рекорден брой заразени от началото на епидемията у нас беше отчетен в сряда. 436 бяха те при 330 най-много регистрирани до момента за ден. Висок обаче беше не само броят им, но и процентът на положителните спрямо тестваните - малко над 8 на сто при тествани 5431.

През лятото голяма част от многото тестове бяха на здрави хора, които искаха да ходят на море в Гърция, затова и процентът заразени бе нисък. Сега вече се изследват основно хора със симптоми или контактни, обясниха лекари вероятната причина за рекордния ръст на 7 октомври.

Втората вълна на коронавирусната епидемия обаче вече е тук, не отричат специалистите.

"На този етап не се налага втвърдяване на мерките, продължаваме да следим всички показатели на ежедневна, ежеседмична и 14-дневна база. Към момента нямаме притеснения относно разпространението на COVTD-19 и готовност-, та на здравната система", посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев на среща със здравния министър проф. Костадин Ангелов (за решенията от нея - виж долу).

"Вълната, която наблюдавахме досега и която рязко вдигна заболеваемостта в Испания, Франция, Холандия, Южна Германия, Великобритания, вече дава своето отражение на Балканите. Дори при този рекорд обаче запазваме мястото си, което имахме досега, което означава, че увеличаването е повсеместно", коментира доц. Кунчев пред "Дневник".

Това, че резкият скок на заразените е за ден, за момента не поражда сериозни притеснения и не изисква предприемане на сериозни мерки. Решения се вземат на седмична база, уточни той.

Не се предвижда и затваряне на градовете. Сред възможните по-сериозни мерки са ограничаване на заведенията и затягане на контрола по спазване на досегашните мерки, уточни здравният инспектор.

Причината е, че най-голям брой от инфектираните до момента са се заразили именно на тържества в заведения или семейни събирания

"Направили сме анализ откъде идват най-многото бройки, т. нар. суперспредъри са събития, които се организират в тесни кръгове. Нито са училищата, нито са демонстрациите, нито са возенията в транспорт. Понякога са домашни сбирки, друг път са организирани от фирми, в едно училище пък беше организирано тържество по повод 15 септември. Когато хората се съберат на маса, контактът е близък, те викат, пеят, прегръщат се и тогава разпространението нараства. Веднъж имахме 16 заразени от подобно събиране, в друго 20 инфектирани за една вечер". обясни Кунчев.

Няма смисъл от сериозно затягане. Ако човек сам не осъзнае, че трябва да се пази, никакъв контрол не би могъл да помогне, подчерта той. И даде пример с проверките в градския транспорт в София миналата седмица - за 2 дни са наложени 400 акта с глоба за 300 лв. на хора без маски. Въпреки това нарушителите в метрото продължават да са около 40%.

25 000 да стигнат заразените до края на октомври, е оптимистичната прогноза, най-лошата - да минем 30 000, обобщи математикът на щаба проф. Николай Витанов пред Нова тв. Здравната система ще се справи, смята той.

Критичен обаче се очаква да бъде ноември. „Там трябва да издържим, за да изкараме зимата добре", каза той и добави, че случаите не бива да минават 500 на ден за по-дълъг период.

„Здравната система може да издържи 2-3 седмици при 500 заразени на ден", посочи професорът. За прием в болница има осигурени достатъчно легла както за по-леките случаи, така и за тежките, но медиците не стигат. Заразените сред тях вече са 1237, само за последното денонощие новите случаи са 35.

Един на всеки 100 човека у нас в момента е с COVID-19

„Когато ходим по улицата и срещаме 100 човека - един от тях е текущ носител на вируса. Съветът ми е: „Внимавайте!", заяви проф. Витанов.

„100 човека заразяват 124 души, което значи, че пандемията се разраства. Хората, които са се срещали с вируса в България, са около 2,5% и върви към 3 %, което е ниска стойност. Смъртността у нас все още е под средното световно ниво. Умножавате смъртните случаи по 200 и пак получавате колко хора са се срещнали с вируса", обясни още математикът.

Само 98 деца са с положителни тестове от 15 септември насам, учителите са 138, каза министърът на образованието Красимир Вълчев.

Само 0,3% от образователната система е затворена

Да се надяваме, че няма да се влоши общата ситуация, защото тази в училищата е функция на общата, коментира още министърът.

Цели училища ще бъдат затваряни, ако се надвишат праговите стойности, които Министерството на здравеопазването ще утвърди. Цялостно затваряне ще има при 20% от децата със симптоми, сходни на COVID, каза още Вълчев. Според него много по-вероятно е училище да бъде затворено заради грип. Целта на всички била максимум присъствено обучение.


© 2024 BBA All rights reserved!