Всяко лекарство с "ЕГН" на опаковката. Уникалният код ще спира вноса и продажбата на фалшиви медикаменти

19.09.2017

Източник: в. Монитор

Европейският съюз въвежда строги мерки за вноса и продажбата на фалшиви лекарства. Всяка опаковка ще има собствен уникален код.

Своебразното "ЕГН" за лекарствата с рецепта става задължително от февруари 2019 година. Очаква се до няколко месеца да започне тестването на системата.

Върху всяка опаковка производителите поставят уникален код. Всички кодове се въвеждат в единна европейска информационна система. Фармацевтът в аптеката маркира кода, преди да отпусне медикамента на пациента, а системата му показва цялата информация.

"Ако лекарството е пътувало по законния път и е стигнало законно до аптеката, този код ще бъде валиден", обясни Илиана Паунова, изпълнителен директор на Българската организация за верификация на лекарствата.

Ако пък не е валиден, това означава, че е имало някакъв риск с лекарството по време на придвижването му, тоест че е минало по някакъв нелегален канал.

У нас тестовете на системата започват в началото на следващата година, а през есента тя ще е готова. Най-голяма инвестиция ще направят производителите, аптеките трябва да се снабдят с четци и с компютри и интернет, ако нямат.

За пациентите, които купуват лекарства с рецепта от сайт, рискът остава. Освен че е незаконно, това може да е опасно за здравето заради високия процент фалпшфикати там.

С новата система при отпускане на лекарството в аптеката кодът ще се деактивира.

Това вероятно ще реши и друг голям проблем у нас -периодичното изчезване на скъпоструващи хапчета от аптечната мрежа, защото нелегалното изкупуване на медикаменти от аптеки с цел износ се очаква да стане по-трудно.

Системата ще "глътне" много средства на производителите, които обаче са категорични, че това няма да оскъпи медикаментите.

Междувременно от Министерството на здравеопазването съобщиха, че заместник-министърът д-р Мирослав Ненков ще представи в Брюксел кандидатурата на София за домакин на Европейската агенция по лекарствата (ЕМА).

Това ще стане във вторник от 10,30 ч. в Постоянното представителство на Република България към Европейския съюз Брюксел.

На срещата са поканени представители на институциите на Европейския съюз и на държавите членки, дипломати и медии.


© 2024 BBA All rights reserved!