Всяка област решава как затяга мерките, ще има праг за заразени ученици.

02.10.2020

Източник: в. 24 часа

 

Прагове над какъв дял заразени ученици един клас или цяло училище ще преминават на дистанционно обучение ще бъдат одобрени на национално ниво.

Все още обаче експертите от РЗИ и министерствата на здравеопазването и образованието доуточняват какъв да е процентният праг. Училищата са с различен брой ученици и учители и няма как да се определи друг таван. Това обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на първия брифинг на Националния оперативен щаб след прекъсването им през лятото.

Единни критерии за затягане на мерките на национално ниво обаче няма да има, добави министърът. Здравното министерство проследява ежедневно разпространението на CОV1D-19 по 23 показателя, а данните от тях дават насоки за бъдещите действия.

"Не можем обаче да направим алгоритъм, който да включва тези 23 показателя и той да е еднакъв за всички области в страната. Ако сложим дадено число (на заразените, б.а.) и във всички области над него трябва да бъдат ограничени мерките, каквито все още не обсъждаме, това не би бил обективен критерий, защото има голямо значение дали тези числа касаят определен клъстър, или са дифузно разпространени", обясни Ангелов.

Областните кризисни щабове може да вземат решения за конкретното населено място, допълни той.

Недостигът на медицински специалисти, умората им и нарастващият брой на заразените лекари са едни от най-големите потенциални рискове, пред които епидемията може да изправи здравната ни система, каза министърът, след като представи последните данни за разпространението на COVID-19.

Проблемът е много сериозен в малките болници. Последно с такъв казус се сблъскаха в Гоце Делчев, където след смъртта на анестезиолога Милан Първанов от COVID-19 лечебното заведение остана без кадри. Лекари от столичната "Света Екатерина" се съгласили да помагат в Гоце Делчев.

1152 са заразените медици до 30 септември, от които 409 са лекари, 387 -медицински сестри, а останалите са друг медицински персонал. От активните 227 случая в болница са 36, а двама лекар и медсестра. са в тежко състояние

Делът на заразените медици обаче не бил по-различен от този за цялото общество - около 5,6%, уточни Ангелов.

Към момента са запълнени 10,5% от 7307 болнични легла за пациенти без усложнения и 4% от леглата за интензивно лечение, които са 1108. Според министъра здравната система е подготвена да се справи.

Ръст на заболелите и постъпващите в болници обаче ще има, предупредиха и той, и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Вълната на повишение вече е започнала, като за последната седмица заразените са с 1500, или 57% повече от миналата. Приетите в болница са със 111 повече, а нуждаещите се от реанимация - с 15.

Ръст обаче има и при излекуваните - със 767.

Активните случаи вече гонят 5400 от 20 833 общо заразени до момента.

За последното денонощие новите случаи са 286 - 5,8% от тестваните 4943. Починаха 12.

От всички заразени около 20% проявяват симптоми, а около 5% имат нужда от лечение, показват данните от тези 23 показателя, които следят здравните власти, уточни доц. Кунчев. Към момента

България е на 25-о място по заболеваемост и на 8-о по смъртност от 32 страни в Европа. Водеща на Балканите и втора в света по първия показател е Черна гора с 527 заразени на 100 000 население.

В началото на септември обаче страната ни беше заела второ място по смъртност. Причина за високия брой починали при относително ниския брой на заразените според здравния министър е, че хората търсят много късно медицинска помощ.


© 2024 BBA All rights reserved!