Всички болници в София с COVID зони до понеделник

23.10.2020

Източник: в. 24 часа

 

До понеделник всички болници в столицата ще трябва да организират COVID зони и да ги обезпечат с персонал. Това ще бъде разписано в заповед на директора на РЗИ -София, д-р Данчо Пенчев, обяви той на брифинга на щаба в четвъртък.

Заразените в София само за първите 3 дни от седмицата минаха 1000, в болница пък са 425 души. Починалите за седмица са петима.

Ясно се вижда увеличената заболеваемост, но в същото време се запазва тенденцията повечето заразени да карат заболяването биз симптоми или съвсем леко, обясни още Пенчев.

Училищата в София, в които има болни ученици или учители, са 78 до момента.

"Заразени са 114 ученици и 49 учители. Това води до карантиниране на 3396 ученици и 210 учители. Детските градини със случаи на COVID-19 в столицата са 20 със 7 потвърдени при деца и 26 - при служители", обясни директорът на столичната РЗИ.

Служителите в РЗИ не достигат и работата по откриването на контактните се забавя, призна д-р Пенчев. Въпреки това проверките от инспектори на здравната инспекция не спират и само за 2 дни са направени 70 на места за обществено хранене, като са съставени 20 акта за нарушения на мерките.

9 акта е съставила и Районната прокуратура в Благоевград в сряда - първия ден от започналите по-масирани проверки за спазване на противоепидемичните мерки.

Актовете, са на нощни заведения за нарушения от страна на персонала. 11 констативни протокола са съставени пък за неносене на маски на закрито, като констатацията на проверяващите е, че хората в Благоевград масово не носят маска или я слагат на брадичката си.

 


© 2024 BBA All rights reserved!