Вписват в наредба какво включват клиничните пътеки

27.08.2019

Източник: в. Монитор 

 

"Плащаме 4 млрд. лв. допълнително за здравеопазване." Това каза управителят на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) д-р Дечо Дечев пред бТВ. В момента съществува наредба, която цели да покаже какво може да бъде допълнително заплащано и какво не , припомни тои. По думите му проблемът с наредбата за доплащане е, че тя е давала възможност за нееднозначно тълкувание за какво могат да се искат допълнително пари от болните.

"В един закон не всичко може да бъде записано в детайли. В новата наредба, която предстои да бъде приета, ще бъде записано пределно ясно какво се покрива и какво не се покрива. Трябва да се изясни, че популистките изказвания на някои политици се сблъскват с реалността, където не всичко е безплатно", каза д-р Дечо Дечев. Той заяви, че половината от средствата за здравеопазване са кешови плащания. "Около 50% от средствата, които инвестираме всички, се плащат на ръка и около 50 на сто се покриват чрез сумите, които отделяме - чрез 8 процента вноска за здраве", поясни шефът на касата.

По думите му е пределно ясно, че не всички разходи могат да бъдат вписани в закон, но пък могат да бъдат описани в наредба.


© 2024 BBA All rights reserved!