Внасяме €100 000 във фонд на ЕС за имунизации срещу коронавируса

04.05.2020

Източник: в. Монитор 

 

Евролидерите съвместно с ЕК ще инициират днес създаването на фонд, който при създаване на ваксина срещу коронавируса трябва да осигури имунизацията на гражданите на ЕС, стана ясно от коментар на премиера Бойко Борисов.

Той уточни, че целта е в този фонд да се съберат милиарди евро. "Ако се открие ваксина, ние ще участваме със 100 хил. евро. От комисията искаха да им направя видеообръщение, сега го направих. Масово и глобално ваксиниране, ако един ден намерят ваксина", каза премиерът.

Междувременно българският еврокомисар за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел прогнозира пред Нова ТВ, че Европа ще успее да създаде ваксина срещу COVID-19 до края на годината. Габриел е категорична, че Европа разполага с най-доброто за създаване на ваксина, защото по думите й на Стария континент се намират

ТОПКОМПАНИИИ НАУЧНИ

ИЗСЛЕДОВАТЕЛИ

"Още през януари мобилизирах 151 научноизследователски екипа, които да работят по три направления - ваксина, диагностични тестове и лекарства", изтъкна Габриел.

По думите й самият факт, че клинични тестове с 200 души ще започнат през юни, е изключително постижение. "Досега най-бързо в историята ни една ваксина е била създадена за 5 години. Ако ние сега успеем за 18 месеца да я създадем и стигнем до голямото разпространение и достъпа до нея, това е голямото предизвикателство... Ние ще намерим ваксина до края на годината", изрази увереност Габриел, но допълни, че тогава ще изникнат въпросите какъв е капацитетът ни за производство. До този момент за научните изследвания били мобилизирани 380 млн. евро. "Утре (понеделник - б.р.) ще има още подобра новина, защото е началото на Световната онлайн донорска конференция, която е с лидерството на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен. Това, което ще се случи, е, че от 4 до 23 май искаме да наберем 7,5 млрд. евро, което всъщност са липсващите в момента свежи пари", разкри еврокомисарят. Тя каза, че се очаква

ПОМОЩ от цял свят а вече в инициативата се е включил и първата ни ракета Григор Димитров. "Без глобални усилия и световна координация е невъзможно да напреднем бързо", категорична е Габриел.

Еврокомисарят коментира още, че в началото на кризата всяка държава членка на ЕС е решила да се спасява сама, но седмица по-късно е станало ясно, че ако няма координация, няма да има зелени коридори, както и възможност хората да се завърнат в родините си.

До момента за борбата с коронавируса пък ЕС Вложил 3,4 трилиона евро. "Най-добрият инструмент е общият европейски бюджет. Сега е ред на държавите членки да проявят отговорност и да покажат, че Европа има нужда от "Маршал план". Има нужда от инвестиции. Да покажем, че за науката, образованиета, иновациите и културта е време да инвестираме", отбеляза Габриел.

Относно реакциите на просветното ни министерство в кризата пък Габриел изтъкна, че в областта на образованието страната ни се справя добре и адекватно.

"Предизвикателствата, пред които България е изправена, са общоевропейски. Видяхме, че има нужда от оборудване, от добра свързаност, от цифрови умения", каза еврокомисарят и благодари на учителите и родителите.


© 2024 BBA All rights reserved!