Влизаме в евроинициативата за 400 млн. ваксини срещу COVID-19 Искаме гаранции за безопасността на бъдещите имунизации

15.06.2020

Източник: в. Монитор 

 

Премиерът Бойко Борисов разпореди на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев да предприеме всички необходими действия за включването на България в европейската инициативата за осигуряване на ваксина за COVID-19 с равен достъп за населението на всички държави-членки на ЕС, съобщиха от "Дондуков" 1.

Борисов е категоричен, че трябва да се търси най-доброто решение за българите, които желаят да се възползват от новата ваксина и да има гаранции за качеството, безопасността и ефективността на ваксината, когато такава бъде одобрена от регулаторните органи.

В петък по време на видеоконферентно заседание на европейските здравни министри,

АНАНИЕВ ЗАЯВИЛ ГОТОВНОСТТА на страната ни да участва в усилията за осигуряване на ваксина за COVID-19, отчитайки, че има още много детайли, които следва да бъдат задълбочено обсъдени между ЕК и държавите-членки. На този етап България разглеждала различни опции относно осигуряването на ваксина Страната ни имала готовност да се присъедини към оформилия се алианс от четири европейски държави - Германия, Франция, Италия и Холандия, които са постигнали споразумение с биофармацевтична компания за доставка на до 400 милиона дози от ваксината на Университета в Оксфорд. Държавата ни разглеждала и възможността да се присъедини към общоевропейско решение по темата, с което да бъдат осигурени количества от ваксината за целия ЕС. България може да заяви интерес към ваксината и в директни преговори с компанията, организираща нейното производство и дистрибуция (още на стр. 15).

В петък Борисов обяви, че ще обсъди идеята за капариране на ваксини за гражданите на ЕС и с шефката на ЕК Урсула фон дер Лайен. В телефонен разговор с нея в събота вечерта той подчерта, че разумната фнкжална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите на премиера именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата заради COVID-19 и да реагира с бързи здравни и социалноикономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса. Борисов информира председателя на ЕК и за напредъка на България по присъединяването й към т.нар. чакалня на еврозоната. Двамата обсъдиха предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС", създаден от Комисията за възстановяване от кризата, породена от коронавируса. Именно това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който ЕК представи на 27 май. "Считаме, че предложението на Комисията за Плана за възстановяване на Европа е изключително балансирано и напълно го подкрепяме", подчерта министър-председателят преди предстоящата в петък видеоконферентна връзка, чрез която евролидерите ще обсъдят предложението на Брюксел. Борисов изтъкна, че в МФР по

БАЛАНСИРАН НАЧИН са определени средствата, отделени за Кохезионната политика, за Общата селскостопанска политика, за сигурност и миграция, за Фонда за справедлив преход. Както е известно инструментът "Следващо поколение ЕС", който бе един от акцентите в разговора между Борисов и фон дер Лайен се състои от 3 стълба-подкрепа за държавите членки за инвестиции и реформи, засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции и извличане на поуки от кризата.

В последния стълб е заложено да има засилване на общия европейски механизъм за гражданска защита, нова отделна програма "Здраве", както и подсилване на програмата "Хоризонт Европа", която се занимава с финансиране на жизненоважни научни изследвания. В хода на разговора между премиера и шефката на ЕК бяха дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи - инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен сронд към Европейската инвестиционна банка.


© 2023 BBA All rights reserved!