Властта обещава дефибрилатори на обществени места

26.09.2019

Източник: в. Сега

 

Нормативни промени, които да позволят на обществени места да има дефибрилатори, които да се ползват при спешни случаи, обеща шефът на здравната комисия в парламента Даниела Дариткова. Около 10 000 българи умират годишно от сърдечен арест, а голяма част от тях могат да бъдат спасени, ако на обществени места се поставят дефибрилатори, обясниха експерти на форум за повишаване на информираността на обществото за сърдечния арест и възможности за прилагането на своевременна дефибрилация от немедицински лица с помощта на автоматичен външен дефибрилатор. Дискусията беше организирана от БЧК.

"Заявявам ангажимент да търсим вариантите, които са необходими за промяната на нормативната уредба, така че тези устройства да бъдат достъпни и по този начин да може да се спасява човешки живот", каза Даниела Дариткова.

В България годишно от сърдечен арест умират около 10 хиляди души, като голям процент от случаите настъпват в присъствието на други хора и ако околните се намесят в първите 3-5 минути, шансът пострадалият да оцелее е 50-80%, обясни генералният директор на БЧК Красимир Гигов. Външни дефибрилатори може да се поставят на летища, в полицейските коли, в търговски центрове и други места, на които има много хора. Такива има на много места в Европа.


© 2024 BBA All rights reserved!