Вирусът в предпоследна фаза - само 6-има заразени за денонощие у нас Два метра дистанция и прегради между бюрата при връщане на работа, съветват експерти

26.05.2020

Източник: в. 24 часа 

 

Само 6-има са новите заразени за денонощие, а 22 са излекуваните. Така вече цяла седмица се налага трендът у нас да има повече оздравели, отколкото заразени.

От новите случаи 3-ма са в София и по един в Благоевград, Пловдив и Пазарджик. Те са открити, след като са направени 433 проби, съобщи доц. Димо Димов от Националния оперативен щаб в понеделник.

Четирима от новозаразените са приети в болница, където общо са 235 души. От тях 20 са в интензивно отделение. От новозаразените има и един лекар от столично лечебно заведение.

Новите случаи са по-малко от предходните дни. Тестовете също намаляват, след като за 23 май бяха направени 886, а обикновено се правят по над 1000 на ден.

Излекуваните са общо 862-ма, а това са 35% от всички 2433 случая на COVID-19 от старта на заразата у нас.

За последното денонощие няма и починали, болни от коронавирус, след като през предходните дни смъртните случаи се увеличаваха. Към момента смъртността от коронавируса у нас е 18,5 души на 1 млн. население. На първо място в тази статистика е Белгия с 808 души на 1 млн. население.

От заразените 66% са до 60 г., а над тази възраст са 34%. Най-рискови у нас се очертават хората между 50 и 59 гм в мрачната статистика следват тези между 60 -69 г., а после са хората между 40 - 49 г.

Общата смъртност от 9 март докъм края на април е съизмерима с тази от 2019 г., като дори се наблюдават 3% спад.

"Въпреки тези оптимистични според нас данни за страната това все още не е устойчива тенденция. Надяваме се да се превърне в такава чрез методите на физическа дистанция, лична хигиена и дезинфекция", обясни доц. Димов.

Лечението с кръвна плазма на пациенти с коронавирус пък имало добър ефект във Военномедицинската академия. То обаче се прилага, преди да настъпи тежката фаза на болестта.

"Преливането на плазма е един сравнително прост процес, но зад него стои доста сложна организация. Следим наличието на антитела в болните, но първо имаме определен брой дни след преболедуването - 28 след началото на заболяването и 14 дни след възстановяването", обясни шефът на Катедрата по инфекциозни заболявания доц. д-р Георги Попов. И разказа, че все повече стават излекуваните от COVID-19, които искат да станат донори на плазма.

Разпространението на заразата от коронавирус у нас е в предпоследната фаза за този сезон.

Скоро ще се стигне до изхода, на който пише: "Край на медицинската част за този сезон", обясни пък проф. Николай Витанов, който е математикът на оперативния щаб. Според него в момента епидемията в България е на "второто стъпало на стълбата от горе на долу". На това ниво новите случаи на COVID-19 са между 20 и 40 заразени на ден. Следващата фаза е от 0 до 20, при положение че мерките се спазват, обясни още проф. Витанов пред bTV. И допълни, че само преди седмица у нас се е реализирал сценарият 50-80 заразени на ден.

Своеобразната стълба на развитието на епидемията има и нива над достигнатите, при които новите случаи са над 100 на ден, обясни математикът. Припомни, че при такова развитие ограничителните мерки в страната ще бъдат върнати отново. "Най-отгоре има една врата, на която какво пишеше: "Яко ще измрете", каза още Витанов. Припомни, че неговата прогноза за края на епидемията за този сезон да е в средата на юни.

Най-малко 2 метра трябва да е дистанцията между работниците, но ако това не е възможно -да се поставят преградни плоскости. Това е една от препоръките на Националния център по обществено здраве и анализи за завръщане на работа след коронакризата. Служителите да ползват стълбите вместо асансьори, да има дистанция и в местата за хранене или да се хранят на бюрата си, са другите съвети. Препоръчва се работодателите да осигурят безплатно предпазни средства и дезинфектанти.


© 2023 BBA All rights reserved!