Вдигат двойно пътеката за CОVID-19

30.06.2020

Източник: в. Труд

 

Цената на клиничната пътека за лечение на COVID-19 ще бъде увеличена двойно и от 600 лева ще стане 1200 лева. Това съобщи директорът на "Пирогов" проф. Асен Балтов. Такъв разговор предстои в Надзорния съвет на НЗОК и при преговори с БЛС, потвърдиха пред "Труд" от здравното министерство. Очаква се до 10 юли Надзорният съвет на

НЗОК да е утвърдил новата, увеличена цена на клиничната пътека и да бъде разписан анекс към рамковия договор с БЛС.

Шефове на големи столични болници коментираха пред "Труд", че няма цена на клиничната пътека за COVID-19, която да покрие косвените щети за лечебните им заведения, които пандемията е нанесла и никой не отчита. В момента десетки пациенти се страхували да отидат и да се лекуват в болници, където има отделения за коронавирус.

Тройното увеличение на хоспитализираните с COVID-19 за последните 3 седмици - от 132ма на 3 юни до 384 към днешна дата, отчита националната информационна система. Местата в инфекциозните отделения на големите столични болници са запълнени и дори се налага да се връщат пациенти. Защото макар на хартия в София да има 1200 легла, лекари и сестри има едва за 433 пациенти с коронавирус.


© 2023 BBA All rights reserved!