Възобновяват плановия прием в болниците. Подновяват се детските и женските консултации, както и имунизациите.

21.04.2020

Източник: в. Дума 

От днес се възобновява работата на женските и детските консултации и плановата лечебна и оперативна дейност, разпореди с нова заповед здравният министър Кирил Ананиев. Детските консултации и ваксинациите ще се извършват само във вторник и четвъртък след записан час, а личните лекари не трябва да приемат други пациенти в тези дни. За женска консултация също ще се записва предварително час.

Същият ред е задължителен и за преглед при лекар в ДКЦ или медицински център. Възобновяват се и плановите операции и прегледи, като първоначално ще бъдат приемани най-належащите случаи. Остава в сила забраната за свиждания и за извършване на трансплантации.

В понеделник сутрин заразените медицински служители в страната бяха 76, което е 8,3% от доказаните случаи на КОВИД-19 у нас.

Обсъжда се възможност медици от страната да се включат в работата на видинската болница, но крайното решение ще бъде на МЗ, заяви проф. Мутафчийски. Миналата седмица неврологичното отделение спря работа, тъй като медици дадоха положителни проби за КОВИД-19. След София Видин е с най-голям брой заразени медици.

Под карантина е отделението по хематология на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" в София - при трима от приетите пациенти е установен коронавирус. Те са постъпили за лечение на хематологични заболявания и не са имали симптоми за вирусна инфекция. В момента са изолирани в специално подготвена част на отделението по хематология. Приемът в останалата част на болницата не е спрян.

Към 19 април в ЕС най-висока заболеваемост на 100 хил. души население има в Испания - 426, а най-ниска е в България - близо 13. Най-висока смъртност на 1000 души население е регистрирана в Белгия - 0,49, а най-ниска в Словакия - 0,002. Смъртността в България от КОВИД-19 е 0,006 на 1000 души.


© 2024 BBA All rights reserved!