Въвеждането на пръстовия отпечатък е незаконно Ще се образуват листи на чакащите или ще бъдат претоварени болниците, прогнозират докторите

04.01.2017

Източник: в. Дума

Въвеждането на пръстов автентификатор в първичната помощ е незаконно, защото противоречи на директива 680/2016 на Европeйския парламент, категорични са членовете на Дружеството на софийските общопрактикуващи лекари. Това става ясно от декларация на УС на ДСОПЛ. Според медиците не е ясно как ще се взимат отпечатъци на болните на легло в домашни условия и децата до 18 г.

Както е известно, за т.г. е предвидено приемът при лекар и изписването на лекарства по каса също да става с пръстов отпечатък. В момента системата е въведена пилотно в 15 лекарски практики. Въвеждането на системата ще затрудни достъпа на пациенти до лекарска помощ, категоричен е д-р Георги Миндов, председател на УС на Дружеството на софийските лични лекари. За ДУМА той обясни, че личните лекари намаляват от около 4700 преди 2 години на около 4300 в момента, поради което практиките се окрупняват и пациентските листи стават все по-дълги. Д-р Миндов припомни, че апаратът за т.нар. пръстов отпечатък е чувствителен към температура, пулсация на пръста, както и целостта на кожата и др. параметри. Затова на възрастни и болни хора с нарушено кръвообращение и лошо оросяване на крайниците, както и на хора, които работят с химикали и др., често практически е невъзможно да се снема отпечатък. Това ще забави работата на лекарите и със сигурност ще доведе до листи на чакащите. "Ако една болница разполага с цял ден да опитва да снеме отпечатък на един пациент, ние разполагаме с минути за преглед и изписване на терапия на един пациент", казва д-р Миндов. Според него и колегите му, когато бъде въведена системата навсякъде и тя се ползва от около 9 хил. лични лекари и специалисти, освен от болниците, аптеките и лабораториите, към сървъра ще има 2 до 3 хил. сигнала на час, което ще забави основната работа на лекарите - да преглеждат пациентите си. В момента често поемаме спешни пациенти, но с новата система няма да можем и те трябва или да натоварват спешното, или да бъдат приемани в болница, което ще натовари болничната помощ, прогнозират софийските лични лекари. Те са убедени, че това носи риск за здравето на пациентите.

Въвеждането на системата няма да съкрати времето, необходимо за административно обслужване на пациентите дори при евентуалното отпадане на задължителната продължителност на профилактичния и диспансерния преглед, твърдят от дружеството.

Столичните лични лекари настояват да спре въвеждането на тази система в доболничната помощ, а да бъде въведена електронната здравна карта.


© 2024 BBA All rights reserved!