Въвеждаме електронно здравеопазване през 2018 г.

01.03.2018

Източник: в. Труд

Тази година ще бъде изградена национална здравна информационна система - т.нар. е-здравеопазване. Това стана ясно по време на 13-ата Конференция по електронно здравеопазване вчера.

С това ще постигнем прозрачност в здравеопазването, ще се преустановят корупционните и порочни практики, заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева. Ресорното ведомство има водеща роля в развитието на политиките в е-здравеопазването, като подкрепа в това отношение ни оказва и Европейската комисия, заяви тя.

Скоро предстои и стартиране на обществените поръчки за изграждане на самата информационна система. Три са стълбовете на е-здравеопазването в ЕС, посочи ръководителката на сектор "Политики в областта на е-здравеопазването" към Европейската комисия д-р Тарие Пиесто: защитата на личните данни, като Еврокомисията изготвя кодекс за поведение спрямо използването на информационните технологии; проекти по програмата Хоризонт 2020 за иновативни технологии и тяхното въвеждане; участието в структурни фондове, които обезпечават техническите нужди на лечебните заведения.

"За съжаление не виждам България да участва в програмата, а средствата отиват както за създаване на приложения, така и за иновативни технологии, като ЕК поема част от рисковете", каза д-р Пиесто.

По думите на д-р Нина Ръсина, началник отдел "Медицински дейности" в ЦСМП - София много важно е изграждането на електронна система, която да свързва тел. 112 и Министерство на здравеопазването. В момента изключителен проблем е липсата на такава функционираща свързаност, коментира специалистът.

 


© 2022 BBA All rights reserved!