Въпреки че лекарският съюз и здравната каса се договориха, спор може да остави болниците без повече пари в пика на COVID-19

21.07.2020

Източник: в. 24 часа

Спор между здравната каса и лекарския съюз от коя дата джипита и специалисти да се отчитат всекидневно пред Националната здравноосигурителна каса забавя подписването на анекса към Националния рамков договор, с който цената на клиничната пътека за пациент с коронавирус да се вдигне двойно, а по останалите пътеки да се добавят по 20 лв. за превантивно тестване на всеки пациент за COVID-19.

Увеличението на парите, които получават болниците заради коронавируса, бе обещано още в началото на юли от зам.-министърката на здравеопазването Жени Начева. Тя е и шефка на надзорния съвет на касата. В момента клиничната пътека за пациент с коронавирус е 620 лв., предвижда се да стане 1200 лв. Новите цени трябваше да влязат в сила от 1 август, но анексът за тях още не е подписан.

Причината е, че НЗОК вписа в него поетапно въвеждане на системата за всекидневно отчитане за джипитата и специалистите в доболничната помощ. Така отчитането също трябва да влезе в сила от 1 август, като до момента лекарите се отчитат на месечна база.

Заради това допълнение Българският лекарски съюз отказва да подпише анекса. Според съсловната организация в момента може да започне единствено тестване на системата за всекидневно отчитане. Но без да се регламентира в анекса, за да не е задължително. Всекидневните отчети да са задължителни чак от 1 януари 2021 г., е позицията на лекарите. Това обясни председателят на съсловната им организация д-р Иван Маджаров пред "24 часа".

"Няма как да подпишем анекс с промени в начина на отчитане в рамките на тази година, защото нямаме правомощия за това, такива не са гласувани от Събора на БЛС и съответно не са делегирани на управителния съвет", поясни тои и допълни, че самата система все още дори не е представяна пред никого и не е ясно как работи.

"Налагането на нещо, което не е видяно и което в условията на епидемия може да доведе до още по-големи затруднения в работата тревожи много колеги и те не спират да ни изпращат писма за това. Практически отсрещната страна се съгласи промяната да бъде въведена от 1 януари и отчитането да бъде тествано с пилотни практики. Проблемът е, че те държат това да бъде записано в НРД, което е безсмислено и не разбираме защо се настоява", каза Маджаров.

Включването на всекидневните отчети още в този анекс е нужно за по-бързото внедряване на електронното здравеопазване, твърдят обаче от здравната каса. Те уверяват лекарите, че изискването ще важи чак когато НЗОК е осигурила техническа възможност на конкретния медик.

Реално обаче изпълнителите на медицинска помощ не са наясно какво ги очаква, защото подробна информация не е дадена. Затова от БЛС настояват да се проведат работни срещи, на които да бъде нагледно показано как работи системата.

"Можем да свържем един лаптоп със софтуер на медицински център, друг лаптоп със софтуер на аптека и да ни покажат как се работи. Да видим какви изисквания би имало по хардуера и съответно към софтуерните фирми. Това са технически неща, които притесняват всички и не е логично да се опитват да ги наложат силово", коментира д-р Маджаров.

От лекарския съюз смятат, че е най-добре до края на 2020 г. определен процент от медиците в извънболничната помощ да тестват системата, без това да се отразява на начина им на отчитане, а от 1 януари, ако тя е показала, че работи, да влезе в сила.

Въпреки че на среща между двете страни миналия вторник надзорният съвет е приел това предложение, реални промени все още няма. Очаква се до края на седмицата да има нов разговор между касата и лекарския съюз. За да влязат в сила новите цени на пътеките от 1 август, двете страни трябва да се разберат и да подпишат анекса до края на месеца.


© 2024 BBA All rights reserved!