Ваксините срещу COVID-19 и репродуктивното здраве

31.08.2021

Източник: Радио Видин, БНР

 

Данните, с които разполагат нашите репродуктивни специалисти, които се отнасят до начина на действие на ваксините срещу COVID-19 , не показват никаква връзка между поставянето на някои от одобрените препарати и репродуктивните способности на мъжете и жените. Това каза за Радио Видин Иван Тодоров, административен директор на столичен медицински комплекс за женско и семейно здраве и член на Управителния съвет на Българска болнична асоциация. Потърсихме го в рамките на информационната кампания, организирана от здравни организации в подкрепа на ваксинацията срещу COVID-19 у нас.

 

"Всъщност тези препарати са създадени да влияят на съвсем друг тип системи и процеси в организма. Репродуктивните функции зависят най-вече от структурата и функционирането на половата система на човека и от действието на определен набор от хормони. Няма научни данни, че към момента одобрените ваксините по някакъв начин влияят на репродуктивните системи и органи. Така че почти категорично е, че няма връзка между фертилитета и ваксинацията срещу COVID -19", обясни Иван Тодоров. 

 

Ваксинирането на бъдещите майки трябва да се извършва съобразно препоръките на Европейската асоциация по човешка репродукция и ембриология:

 

"Тяхната препоръка е ваксините да се поставят в кратък срок преди началото на опита за зачеването. Когато ваксината е еднодозова, се има предвид това да е втората доза, а под кратък срок се разбира някъде около 3 седмици преди стартирането на опити за зачеване, и причината за това е най-вече жената да изгради имунитет срещу COVID -19 и при една нормална, спокойно протичаща бременност да предаде този имунитет на бъдещето бебе. Между другото все повече проучвания се появяват и сега чакаме данните от тях, че започват да се препоръчват ваксини и по време на самата бременност, но към момента все още нямаме категорични данни за това."

 

 Повече по темата може да чуете в звуковия файл тук.

 


© 2023 BBA All rights reserved!