В СБАЛК „Медика Кор“ – Русе лекуват калцирани съдови стеснения на сърцето с най-модерната технология в света

11.04.2022

Източник: СБАЛК "Медика Кор"

 

Нелечимо стеснение на най-голямата артерия на сърцето при 60-годишен мъж, което се дължи на критично количество калцирана атеросклеротична плака, бе преодоляно за 2 минути с най-новата версия на технологията ротаблация в СБАЛК „Медика Кор“ – Русе. Болницата е единствената у нас, която разполага с последната генерация на апарата, представен скоро в медицинската практика в света. Процедурата извърши проф. Добрин Василев, специалист по инвазивна кардиология и ангиология с дългогодишен опит и медицински директор на болницата.  


„Без тази технология не е възможно лечението при много от комплексните случаи в интервенционалната кардиология, които са ежедневие в нашата болница“, каза проф. Василев. 


Пациентът е с нарушена липидна обмяна, хипертония от дълги години, с предходен исхемичен инсулт, с байпаси към двете бедрени артерии заради изключително тежка периферно-съдова болест. Лекуван е в „Медика Кор“ преди няколко месеца, когато е постъпил с инфаркт и е установено, че са засегнати всички съдове на сърцето. Стентиран е съдът, на чието запушване се дължи инфарктът. Впоследствие му е направена допълнителна оценка на съдовите стеснения и са лекувани тези, при които това е било възможно. Неколкократно препоръчват на пациента сърдечна операция, но той отказва писмено. Единственият шанс за терапия в случаи като този остават високотехнологичните методи на инвазивната кардиология, сред които е и ротаблацията. Методът се прилага при изключително силно вкалцяване на атеросклеротичната плака, когато тя се натрупва в голямо количество, втвърдява се в засегнатия съд и не е възможно той да бъде отворен (да бъде възстановено преминаването на кръвта) по стандартния начин. Ротаблаторът позволява втвърдената плака да бъде разчупена и да „се изстърже“ от съдовите стени, подобно на действието на зъболекарското борче. Той наподобява фина бормашина с връх, който може да бъде с различен размер - в конкретния случай е бил 1,5 мм, покрит с диамантен прах.  Въвежда в съда през специален водач. Калциевото натрупване се разбива на микрочастици, които се преработват безпроблемно от организма. Процедурата не е съпроводена с болка. 


„След като бе освободен от калциевия блок, в съда бе поставен стент за възстановяване на кръвотока. Ротаблацията позволи да проведем оптимално интервенционално лечение в този случай. Очаквам дълготраен позитивен ефект за пациента“, обясни проф. Василев.

Високотехнологичната процедура е осъществена изцяло за сметка на болницата. 


Апаратура за ротаблация от предишното поколение е налична в някои от водещите сърдечносъдови центрове и методиката е позната у нас. Технологията ротаблация е под патент от създаването си, а производителят - американската компания за медицинска апаратура Boston Scientific, прави мащабна модификация на апарата си за първи път от 30 г. и спира от производство предишната версия. Новият ротаблатор е дигитализиран, управлява се значително по-лесно – с конзола, и дава възможност за по-бързо постигане на желания резултат, което съкращава процедурното време.  


Атеросклерозата е водещата причина за сърдечносъдови инциденти и заболявания като инсулт, инфаркт, периферно-съдова болест и е масово разпространена у нас. Тежките форми на атеросклероза са все по-често срещани, особено в някои региони на страната, сочат наблюденията на специалистите. Сред причините са тютюнопушене, неправилно хранене с много животински мазнини, слаба физическа активност, ниска здравна култура, непоследователност в придържането към задължителна терапия и др.

 

Статията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката  "Наука и иновации" е предоставена от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието


© 2024 BBA All rights reserved!