В състояние на фалит са 11 болници в страната. От 2018 г. много клиники няма да са в състояние да се издържат

13.12.2017

Източник: в. Труд

В тежко финансово състояние са 31 общински болници в страната, като 11 от тях са практически във фалит. Всички те осигуряват безплатна медицинска помощ на близо 2 милиона населението, което няма алтернатива за достъп до здравеопазване. Това стана ясно по време на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество във вторник, посветен на обсъждането на мерки за оздравяване на лечебните заведения.

В поне десет общини е налице много сериозен проблем, тъй като няма частни структури, на които пациентите да разчитат, обясниха зам.-председателят на Българската стопанска камара Димитър Бранков и председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев. Местните болници имат огромни задължения, просрочени плащания и неизплатени заплати.

Основен проблем на лечебните заведения, които са в състояние на фалит, е че разходите за месечните възнаграждения на персонала и внасянето на осигуровки, са по-големи от приходите.

С увеличението на минималната работна заплата от 1 -ви януари 2018 г. много от лечебните заведения на практика ще престанат да функционират, зави пред "Труд" д-р Тотев.

Актуална справка сочи, че разходите за заплати в общинските болници у нас са средно 83%. С други думи от догодина те ще работят само за възнаграждения, за сметка на останалите им разходи. Предложението на КНСБ е създаване на фонд за подпомагане на общинските клиники и някои от тях да получат статут на защитени.

Зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков посочи, че в момента се прави анализ по области и оценка на рисковете като за всяка болница ще се търси индивидуален подход. По думите му общите задължения на общинските лечебни заведения, които са над 70, са 100 млн. лв. От тях просрочените са 46 милиона лева.

Надлимитната дейност, която не е изплатена е 4,409 млн. лв. Приходите на общинските болници са 37,5 млн. лв., от които 32 млн. са разходи за работна заплата. Те имат дългове за медикаменти на стойност 5,6 млн. лв.


© 2024 BBA All rights reserved!