В рамките месец екипите на АГО и хирургия с две съвместими миниинвазивни мултидисциплинарни интервенции

29.06.2022

Източник: МБАЛ "Света София"

 

В рамките само на месец екипите на акушеро-гинекологичното отделение и отделението по хирургия извършиха две съвместни миниинвазивни мултидисциплинарни интервенции при лечението на пациенти на МБАЛ „Света София“.

Под ръководството на д-р Иван Димитров, началник Сектор по ендоскопска и онкогинекологична хирургия към акушеро-гинекологичното отделение и доц. д-р Константин Гроздев, д.м., началник на отделението по хирургия, екипът направи възможно извършването на комбинирана лапароскопска операция при пациентки с патологични изменения на матката и наличие на херния на коремната стена.  
Хирургичната интервенция, която екипът приложи за пореден път, включва едновременно отстраняване на матката и корекция на херния на коремната стена с поставяне на платно чрез лапароскопска операция. Обичайно наличието на такава патология и диагнози изискват две отделни оперативни интервенции, като в редица случаи се налага отворен достъп, т.е. класическа отворена коремна операция.  
Д-р Димитров и доц. Гроздев комбинират своите усилия с цел едноетапно миниинвазивно лечение на заболяванията при пациентките, което намалява не само анестезиологичния риск, но и значително съкращава времето на възстановителния период. 
Хирургичният екип на МБАЛ „Света София“ извършиха две такива  интервенции в рамките на месец - без усложнения и с прекрасен постоперативен резултат. И двете пациентки бяха изписани на третия следоперативен ден и към момента се възстановяват без усложнения, благодарение на колаборацията между екипите на МБАЛ „Света София“.

 

Публикацията може да намерите тук.

 

*Статиите публикувани в рубриката "Наука и иновации" са предоставени от авторите на съответните материали, които отговарят за верността на съдържанието


© 2023 BBA All rights reserved!