В печата: Спестени от болниците средства дадени за лекарства

14.12.2016

Източник: Zdrave.net

Очаквано, основната здравна тема в пресата днес е пресконференцията на сдружения от сектора, които обявиха, че спестените от болници средства са дадени за лекарства. „Българската болнична асоциация и Националното сдружение на частните болници са внесли жалба в Административния съд срещу решение на надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса. С него се отпускат над 50 милиона лв. за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни, а средствата са от преизпълнението на заложените здравноосигурителни вноски. Това засяга интересите не само на болниците, но и на пациентите, тъй като лишава лечебните заведения от възможността да получат заявените от тях суми за вече извършена, но неразплатена от НЗОК дейност, обясниха представители на сдруженията. Те коментираха, че към искането на вносителите продължават да се присъединяват нови болници, тъй като проблемът засяга всички“, пише „24 часа“.

„Над 50% от надлимитната дейност е предимно от случаи, приети по спешност, в които не могат да чакат и бъдат отлагани, уточни председателят на Българския лекарски съюз д-р Венцислав Грозев. През януари, когато приключи финансовата година, Българският лекарски съюз също ще внесе жалба в съда за неизплащането на тези пари“, допълни той“, допълва „Монитор“.

„През юли и август в най-големите регионални здравни каси на територията на страната - Пловдив, Варна и София, реализираха икономии от порядъка на милиони. Така около 50 млн. за болнична помощ за цяла България бяха спестени. Ние останахме тогава с впечатлението, че макар да нямаме право като отделни болници да прехвърляме тези икономии за следващия месец, когато дойде тежкото време за лечебниците - октомври, ноември, когато заболеваемостта естествено се повишава, реализираните надлимитни дейности ще бъдат заплатени. Оказа се обаче, че местните регионални здравноосигурителни каси от реализираните от болниците икономия и нямат нито лев. Всичко е иззето на централно ниво. Ние питаме – какво се заплаща с тях?“, цитира „Телеграф“ председателят на Българската болнична асоциация д-р Иван Маджаров.

Ежедневниците се спират и на новото обвинение по случая с бартера на ваксини с Турция. „Софийската градска прокуратура е повдигнала обвинение на началник "Качествен контрол" на държавната фирма "Бул Био" д-р Юлиана Ценкова по делото за бартера с турските ваксини. Така обвиняемите по това дело стават четирима“, пише „Труд“.

„Д-р Ценкова е обвинена в преправяне на официален документ, с който е заминала една от партидите БЦЖ ваксини, които бяха изпратени на Турция в замяна на получена оттам съмнителна петвалентна ваксина "Пентаксим". Заради бартера с ваксините прокуратурата повдигна по-рано обвинения на още трима души - здравния министър в оставка Петър Москов, заместника му Адам Персенски и Росен Алексиев, който е изпълнявал длъжността изпълнителен директор на "Бул Био" между 24 юни и 1 юли 2016“, допълва изданието.

„Монитор“ пък отразява осъждането на управител на аптека, присвоявала онколекарства. „53-годишната Петя Кочева, която работела като управител на болнична аптека към специализираната болница за лечение на онкологични заболявания във Варна, беше призната за виновна от Варненския районен съда по обвинение в длъжностно присвояване в големи размери на лекарствени медикаменти за близо 43 000 лева. Става дума за продължаващо престъпление в периода 5 септември - 25 октомври 2014 година, извършено във Варна и Несебър. Установено е присвояването на общо 39 флакона от препарата "Херцептин". Медикаментът се прилагал венозно и се дозирал в зависимост от индивидуалното тегло на всеки пациент“, пише вестникът.

„Кочева имала задължението да обобщава направените заявки от лекарите онколози и да обезпечава доставките за следващия ден. Тя се възползвала от това, че възприетата практика за снабдяване с лекарството не позволявала непосредствен контрол върху заявките и доставките от нейна страна, като започнала да отклонява част от опаковките с медикамента и да ги предлага за продажба, а сумите да присвоява. Медикаментите са собственост на лечебното заведение и са били поверени на Кочева в качеството й на длъжностно лице, за да ги управлява“, разказва публикацията.

„Заради това, че 53-годишната аптекарка е с чисто съдебно минало, тя бе осъдена на 4 години и 6 месеца лишаване от свобода, които да изтърпи в затворническо общежитие от открит тип. Освен това наказание Районният съд във Варна я лиши и от право да упражнява професията си на магистър фармацевт и да бъде управител на аптека за срок от 2 години“, уточнява материалът.

„Дума“ пък се спира на образуваното от прокуратурата досъдебно производство заради заразената с малария кръв. „Окръжната прокуратура в Русе образува досъдебно производство за проявена лекарска небрежност. То е срещу неизвестен извършител и е във връзка със смъртта на 80-годишния пациент, на когото бе прелята заразена с малария кръв в крайдунавския град“, пише вестникът.

„Предстои извършване на множество следствени действия, между които и изготвяне на експертизи за установяване причината за смъртта и евентуална връзка с неправомерно поведение на лице, упражняващо лекарска професия, заявиха от прокуратурата. Тъй като семейството отказа аутопсия, не е ясно все още дали няма да се наложи ексхумация на тялото“, допълва изданието.


© 2024 BBA All rights reserved!