В общо писмо представители на пет сдружения на болници поканиха на разговор премиера Бойко Борисов БНР, Новинарски час

19.12.2019

Източник: БНР 

В общо писмо представители на пет сдружения на болници поканиха на разговор премиера Бойко Борисов. Искането им е по повод понеделнишката среща между протестиращи медицински сестри и премиера Борисов, на която са били цитирани случаи на неправомерно разпределение на средства по клинични пътеки. За реакцията на Организацията на болниците, Гергана Хрисчева.

Репортер: Обществото остава с впечатление, че има противопоставяне между лекари и медицински сестри и затова премиерът трябва да изслуша болничните асоциации, каза пред Хоризонт Свилена Димитрова, председател на Българската болнична асоциация.

Свилена Димитрова: Това, което най-много ни притесни, е, че каквото и да е било намерението на премиера Борисов, излизат в пространството впечатления, че се създава конфликт между медицински специалисти. Лекарите и сестрите не трябва да се противопоставят.

Репортер: Болничните асоциации не подкрепят представената от сестрите информация за, цитирам, далавери и злоупотреби с разпределение на заплати и фалшифициране на клинични пътеки.

Свилена Димитрова: Здравната система е недофинансирана. Когато тя е недофинансирана, е ясно, че има определени звена от нея, които страдат. И в тора няма никакво съмнение. Но не можем да се съгласим по този начин да се поставят под общ знаменател всички болници, да се поставят под общ знаменател всички лекари или пък всички медицински сестри.

Репортер: Според председателя на общинските болници д-р Неделчо Тотев огромният проблем в системата е недофинансирането, но исканията на медицинските сестри за заплати са нереалистични.

Д-р Неделчо Тотев: По тази логика, ако искат две минимални, лекарите трябва да поискат три минимални.

Репортер: Председателят на БЛС д-р Иван Маджаров подкрепи декларацията на болниците.

Д-р Иван Маджаров: Не става въпрос за разминаването между мнението на медицинските сестри и на лекарите. Всеки има право да се бори за по-добри възнаграждения. И ние не отричаме това право и на специалистите по здравни грижи. (...) В България има лекари, които са на световно ниво и те получават изключително добро възнаграждение, защото са на световно ниво. Но 85-90% от лекарите получават съвсем малък процент различна заплата, в сравнение със специалистите по здравни грижи, с които работят в екип.

Репортер: Според БЛС и болничната асоциация контролните органи в здравеопазването имат силна роля и е изненадващо влизането на още органи за проверки в болниците.

Цялото интервю може да намерите на https://bnr.bg/horizont/post/101205667/protestirashtite-medicinski-sestri-mestat-palatkovia-si-lager-pred-ns


© 2023 BBA All rights reserved!